Кућа страха

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа страха
Филмски постер
Изворни насловThe House of Fear
РежијаРој Вилијам Нил
СценариоРој Чанслор
ПродуцентРој Вилијам Нил
Темељи се наПет семенки наранџе
(Артур Конан Дојл)
Главне улогеБејзил Ратбон
Најџел Брус
Обри Мадер
МузикаПол Сотел
Директор
фотографије
Вирџил Милер
МонтажаСол А. Гудкајнд
СтудиоUniversal Pictures
Година1945.
Трајање69 минута
Земља САД
Језикенглески
Претходни
Следећи
IMDb веза

Кућа страха (енгл. The House of Fear) је амерички детективски филм из 1945. године, и десети филм у серијалу од четрнаест филмова о Шерлоку Холмсу у коме главне улоге играју Бејзил Ратбон и Најџел Брус. Филм је делимично базиран на приповеци „Пет семенки наранџеАртура Конана Дојл и прати Шерлока Холмса који добија позив од представника осигуравајуће компаније након што два члана врло ексклузивног клуба умру под мистериозним околностима.

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Шерлока Холмса посећује господин Чалмерс, агент осигурања са необичном причом. Седморица слободних мушкараца, који себе називају „Добри другови”, живе заједно у забаченом шкотском замку Дрирклиф Хаус, у близини села Инвернил. Недавно је један од „Добрих другова” примио необичну поруку, коверту која није садржавала ништа осим седам семенки наранџе. Те ноћи је убијен, а тело му је ужасно унакажено. Неколико дана касније, испоручена је друга коверта, која је овог пута садржавала шест семенки, а прималац је такође мистериозно умро убрзо након тога, његов леш је извучен са дна литица. Чалмерс држи полисе животног осигурања вредне 100.000 фунти седморице мушкараца и сумња да један од њих систематски убија остале како би прикупио новац, и моли Холмса да то истражи.

Холмс и доктор Вотсон стижу на место догађаја само да би открили да се догодило још једно убиство. Тело убијеног човека је потпуно изгорело. Инспектор Лестрад такође стиже у замак да истражи случај. Упркос Холмсовим напорима, догађају се још три смрти, сваки пут тело жртве остаје непрепознатљиво. У међувремену, локални дуванџија Алек Макгрегор пише поруку Лестраду, која је нажалост већ била отворена и поново запечаћена пре него што је стигла до инспектора. Холмс и Лестрад одлазе у Макгрегорову продавницу како би сазнали шта се дешава, само да би открили да је дуванџији неко пуцао у леђа пре него што су тамо стигли.

Лестрад закључује да је последњи преживели члан Брус Аластер убио све остале. Међутим, након што Вотсон нестане, Холмс је утврдио истину и одвео Лестрада и Аластера у тајну собу у којој се сви „Добри другови” − живи и здрави − крију са везаним Вотсоном. Холмс објашњава да је Аластер био жртва завере и да су остали хтели да оптуже за убиства и прикупе новац од сопственог осигурања.[1] Шесторица „Добрих другова” убили су Макгрегора јер он никада није веровао у духове и једног од њих је приметио живог на плажи; порука коју је послао Лестраду била је његова смртна пресуда.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Бејзил Ратбон Шерлок Холмс
Најџел Брус доктор Џон Вотсон
Обри Мадер Брус Аластер
Денис Хуи инспектор Лестрад
Пол Кавана др Сајмон Меривајл
Холмс Херберт Алан Косгрејв
Хари Кординг капетан Џон Симпсон
Сали Шепард госпођа Монтит
Гавин Мјур господин Чалмерс
Дејвид Клајд Алек Макгрегор
Флорет Хилијер Алисон Макгрегор
Вилсон Бенге Гај Дејвис
Сирил Делеванти Стенли Рејберн
Ричард Александер Стенли Рејберн
Дорис Лојд Беси
Алек Крејг Ангус

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Davies, David Stuart, Holmes of the Movies (New English Library, 1976) ISBN 0-450-03358-9

Спољашње везе[уреди | уреди извор]