Кућа с окућницом у ул. Краљевића Марка бр. 37

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа с окућницом у ул. Краљевића Марка бр. 37
Кућа с окућницом у ул. Краљевића Марка бр. 37
Опште информације
МестоНови Сад
ОпштинаНови Сад
Држава Србија
Врста споменикаНепокретно културно добро
Време настанкаоко 1911.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Града Новог Сада

Кућа с окућницом у ул. Краљевића Марка бр. 37 у Новом Саду представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Kућу је подигла стара новосадска породица Јовановић, позната као „Вакини” која је у Новом Саду од почетка 19. века. С обзиром да су се бавили производњом вина, у помоћним просторијама су сачуване алатке и справе које представљају музеолошке примерке везане за производњу вина.

Опис куће[уреди | уреди извор]

Kућа са окућницом и помоћним објектима, типичан је пример богатог новосадског газдинства, које се бавило виноградарством и трговином. Главни објекат, који служи за становање, подигнут је око 1911. године. То је приземна кућа издужене основе и фасаде декорисане у стилу необарока. На њеном средишњем делу је простран, полукружни колски пролаз са масивном, дрвеном, двокрилном капијом која има резбарена врата. Прозори су лучно завршени и декорисани гипсаним украсима у виду винове лозе и грожђа, а подкровни венац са фризом гирланди. Kућа је масивно зидана са два пространа стана и подрумима који су под пруским сводовима. У ентеријеру су сачувани гипсани украси и украси на дрвеним вратима и њиховим застакљеним површинама.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Кућа с окућницом у ул. Краљевића Марка бр. 37”. Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада. Приступљено 3. 6. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]