Кућа у Античком Риму

С Википедије, слободне енциклопедије
Подни мозаик

Становници Рима живели су према сталежу и богатству у различитим типовима кућа. Најсиромашнији су били у инсулама, трошним грађевинама са великим бројем људи. Богатији су поседовали домусе, док су најбогатији често имали и виле[1].

Инсула[уреди | уреди извор]

Остаци Инсуле у Риму

Просечни људи су живели у стамбеним блоковима који се називају инсуле, врста стамбене зграде. Ту је смештена већина људи нижег или средњег сталежа, али и најбогатија из средње класе.

Инсуле су лошег квалитета, али су имали текућу воду и санитарије. Соба је могла бити у сопственом власништву или изнајмљивала. Грађене су од дрвета, блата, цигле а касније од примитивног бетона. Максимална висина била је око 20 метара.

Домус[уреди | уреди извор]

Шема домуса

У старом Риму домус (множина: домус, генитив домус или доми) је био тип куће заступљен од стране виших класа и неких битнијих положаја у држави. Могао би се наћи у готово свим већим градовима широм римских територија. Савремена енглеска реч domestic потиче од латинске domesticus, који је изведен из речи домус. Реч дома у савременим словенским језицима значи "дом"[2].

Са домусом у граду, многи од најбогатијих породица старог Рима имали су и у власништву посебну кућу на селу познату као вила. Многи одлуче да живе чак искључиво само у својим вилама, ови домови су генерално много већи у обиму и налазе на већим хектара земљишта због више простора изван зидина утврђеног града.

Елитне класе римског друштва градиле су своје резиденције са мермерним украсима, мермерним облогама, Јамб вратима и стубовима, као и са скупоценим сликама и фрескама[3]. Сиромашни и ниже средње класе Римљана живеле су у претрпаним, прљавим и углавном оронулим изнајмљеним становима, познатим као инсуле. Ови стамбени блокови на више нивоа су грађени као високо и чврсто збијене зграде како би било могуће одржавање и далеко је мањи статус и удобност него у приватним кућама које су градили богатији. Могла се видети у готово свим већим градовима широм римских територија. Модерна енглеска реч domestic потиче од латинског domesticus, који је изведен из речи domus. Реч дом у савременим словенским језицима значи "дом" и сродна је са латинским речима, јер има корене у Праиндоевропском језику.

Вила[уреди | уреди извор]

Римска вила је римска кућа изграђена за више класе. Постојале су две врсте вила. Урбана вила, била је сеоска вила углавном у близини Рима (или неког другог града). Вила Рустика је фармерска кућа, као што је касније могло да се види код енглеских сеоских кућа[4].

Богати Римљани побегли би од летњих врућина у брда. Цицерон је имао најмање седам вила, од којих је најстарија била близу Арпинума, наследио ју је Плиније Млађи, који је такође имао три или четири виле.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Ancient Rome Housing and Homes”. Приступљено 12. 7. 2017. 
  2. ^ Aldrete 2004, стр. 75.
  3. ^ Smith, William. „Domus”. LacusCurtius. Приступљено 12. 7. 2017. 
  4. ^ Becker, Jeffrey A. „Roman domestic architecture (villa)”. Приступљено 12. 7. 2017. 

Литература[уреди | уреди извор]