Кућа у Бачком Петровцу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Кућа у Бачком Петровцу
Seoska kuća u Bačkom Petrovcu, izgled sa ulice.jpg
Опште информације
МестоБачки Петровац
ОпштинаБачки Петровац
Држава Србија
Време настанкадруга половина 18. века
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе града Новог Сада
СедиштеНови Сад
АдресаЖарка Зрењанина 2 21000
Званични веб-сајт

Кућа у Бачком Петровцу је подигнута половином 18. века, као типична панонска кућа од набоја, представља старију фазу њеног развоја на прелазу од укопаног ка надземном објекту. Представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Изглед куће[уреди]

Bački Petrovac - Serbia - The oldest house in town.JPG

Кућа је подигнута је по досељењу Словака, у старом делу села званом Рацки крај. Грађена је од набоја, делом укопана, двосливног крова покривеног трском, наглашено испуштене стрехе дуж подужне, дворишне стране. Кућа је троделна, са распоредом просторија у низу: соба, „кућа“, соба. Централна просторија је у улози ходника и кухиње, као комуникативно средиште преко којег се остварује веза свих просторија међусобно и са спољном средином, док је други њен део – подоџак – у улози кухиње. У њему је сачувано отворено огњиште са банком, а у собама зидане пећи ложене из подоџака. Подови у целој кући су од набијене земље.

Данас се у њој налази завичајни музеј опремљен предметима из старих словачких домаћинстава. Темељни санационо-конзерваторски радови обављени су 1967. и 1968, са делимичном обновом 1992. године. И поред тога у лошем је стању док је део дворишних објеката срушен.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.