Пређи на садржај

Кућа у Дунавској улици бр. 18 у Новом Саду

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа у Дунавској улици бр. 18
Кућа у Дунавској улици бр. 18
Опште информације
МестоНови Сад
ОпштинаНови Сад
Држава Србија
Врста споменикаНепокретно културно добро
Време настанка1852.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Града Новог Сада

Кућа у Дунавској улици бр. 18 у Новом Саду изграђена је 1852. године по пројекту Антона Лесмајстера и представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Грађевина је ниска кућа са основом на лакат, узаног уличног фронта и дугачког дворишног крила, једна је од две партерне куће у Дунавској улици. У архивским документима пронађена су два пројекта за градњу ове куће и фотографије снимљене у време велике поплаве 1876. године. Kућа је у другој половини 19. века била позната као гостионица „Kод Брудера”, а од 1926. године као кафана „Kод Страхиње”.

На уличној фасади су три отвора, два правоугаона излога и улаз у средини, надвишени класицистичким лунетама. У њиховој оси су таванске розете. Ентеријер је претрпео веће измене, услед честе промене намене. Од првобитног низа просторија у предњем делу није ништа аутентично сачувано јер су преградни зидови порушени и формиран велики продајни простор. Улична фасада је задржала основне карактеристике и поред аплицираних дрвених излога.

Kао и суседна кућа у Дунавској бр. 20 овај објекат представља ретку појаву у градитељском наслеђу Новог Сада и значајно сведочанство о градитељским и урбанистичким правилима градње 19. века.

  1. ^ „Кућа у Дунавској улици бр. 18 у Новом Саду”. Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада. Приступљено 30. 5. 2020. 

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]