Пређи на садржај

Кућа у Дунавској улици бр. 6 у Новом Саду

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа у Дунавској улици бр. 6
Кућа у Дунавској улици бр. 6
Опште информације
МестоНови Сад
ОпштинаНови Сад
Држава Србија
Врста споменикаНепокретно културно добро
Време настанкапрва половина 19. века
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Града Новог Сада

Кућа у Дунавској улици бр. 6 у Новом Саду изграђена је у првој половини 19. века и представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Подигнута је као једноспратна кућа, основе у облику ћириличног слова П са дужим дворишним крилима, у стилу класицизма. Фасада грађевине није сачувала свој аутентични изглед, јер је више пута обнављана. На средњем делу уличне фасаде је ризалит са полукружним ајнфорт пролазом у приземљу и три прозора на спрату. У приземљу су, са сваке стране од пролаза, по три велика правоугаона излога. Десно и лево од ризалита на спрату су још два прозорска отвора, надвишена архитравним фронтонима са конзолама. Парапетна поља су украшена главама са шлемовима изведеним у високом рељефу, што није уобичајен мотив па се предпоставља да имају одређену симболику, повезану са историјатом куће.

На кровном надзидку је седам таванских розета, постављене у оси сваког прозора. На дворишним фасадама чувани су комуникативни балкони у плиткој сегментној конструкцији, на профилисаним конзолама.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Кућа у Дунавској улици бр. 6 у Новом Саду”. Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада. Приступљено 30. 5. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]