Кућа у Тителу

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа у Тителу
Опште информације
МестоТител
ОпштинаТител
Држава Србија
Време настанкапочетак 20. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе
www.pzzzsk.rs

Кућа у Тителу се налази у данашњој Главној улици бр 30 (некадашња М. Тита 30), подигнута је почетком 20. века. Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Кућа је саграђена у стилу позног еклектицизма, у декоративној обради фасада мешају се елементи историјских стилова и сецесије, док је улазни део, на десној страни објекта, цео обликован са стилским обележјима сецесије. У згради је посебно валоризована средња соба у којој је декорација изведена 1911–12. годинне по нацртима Драгутина Инкиострија Медењака, уметника разнородних интересовања, заговорника српског националног стила у примењеној уметности, који је инспирацију налазио у разноврсном етнографском материјалу, слободно развијајући мотиве на разним предметима и различитим материјалима.

Соба у овој кући представља један од ретких у целости очуваних уметникових радова у аутентичном простору. Ту је извео свилене тапете пастелних тонова, компоноване у геометријске форме (7 хоризонталних и 14 вертикалних паралелограма и 15 квадрата на плафону). Хоризонтални и вертикални панои обрађени су мотивима из природе (биљке и инсекти), квадрати мотивима из народних ношњи и свештеничких и властелинских одежди, док хоризонтални фризови изнад паноа имају орнаменте са ускршњих јаја. У центру самог плафона орнаменти су стилизоване птице.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Тителски брег/Значајне објекти у Тителу”. Архивирано из оригинала 01. 05. 2017. г. Приступљено 16. 04. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.