Кућа у Ул. Петра Драпшина бр. 48

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа у Ул. Петра Драпшина бр. 48
Кућа у Ул. Петра Драпшина бр. 48
Опште информације
МестоНови Сад
ОпштинаНови Сад
Држава Србија
Врста споменикаНепокретно културно добро
Време настанка19/20. век
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Града Новог Сада

Кућа у Ул. Петра Драпшина бр. 48 у Новом Саду представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Високопартерна стамбена зграда подигнута је на углу улица Петра Драпшина и Лазе Kостића. Ова породична кућа подигнута је крајем 19. или почетком 20. века, на месту порушеног старијег објекта. Подигнута је према пројекту непознатог архитекте у неоготичком стилу. У земљишним књигама из 1906. године, кућа је уписана на име Левенбергера Мороа.

На фасади су заступљени разноврсни декоративни елементи: готички тролист, преплет и преломљени лук на отворима, конзоле по угледу на ренесансу, тордирани пиластри уз прозорске отворе по угледу на барок. Угаони део куће наглашен је четворосливном куполом ( покривеном плочицама од цинк-лима) и неоготичким прозорима преломљеним у темену. Овај део је пројектован са посебном пажњом како би био истакнут репрезентативни карактер објекта. Улазна врата на средини фасаде из улице Петра Драпшина такође су конструктивно и декоративно јединствено решена.

Током осме деценије 20. века, испод наслага малтера одпалог са фасаде појавила се сликана флорална орнаментика, што представља јединствено, спољашње декоративно сликарство на територији Града.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Кућа у Ул. Петра Драпшина бр. 48”. Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада. Приступљено 4. 6. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]