Кућа у Ул. Петра Драпшина бр. 8

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа у Ул. Петра Драпшина бр. 8
Ајнфорт капија на кући
Опште информације
МестоПанчево
ОпштинаПанчево
Држава Србија
Време настанка1878.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zzskpancevo.org

Кућа у Ул. Петра Драпшина бр. 8 у Панчеву, подигнута је 1878. године и представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Кућа је саграђена као једноспратна грађевина са основом у облику латиничног слова „L”, да би јој убрзо подужно дворишно крило било продужено приземним објектом и дозидано још једно приземно крило. Улична фасада је симетрично решена, са ајнфорт капијом у средини и по три лучно завршена отвора - излога, који су некад били прозори, са сваке стране. Изглед отвора са леве стране у потпуности је измењен накнадним интервенцијама. Изнад кордонског венца који хоризонтално дели фасаду, изнад улаза, налази се балкон и по три прозора са сваке стране. Декоративна обрада фасаде изведена је у еклектичком стилу, са елементима неоренесансе.

Споменик културе има стилско-архитектонске вредности као изразити пример еклектичке стилске оријентације у градитељском наслеђу Панчева. Поред историјског значаја, јер су у кући боравили Милан Ћурчин и Бранислав Нушић, поседује и амбијенталне вредности као саставни део заштићене целине Трга Слободе.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Кућау Ул. Петра Драпшина бр. 8”. Завод за заштиту споменика културе у Панчеву. Архивирано из оригинала 28. 10. 2020. г. Приступљено 15. 7. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]