Кућа у којој се родио Димитрије Давидовић

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа Димитрија Давидовића
Свјетлопис куће у којој је рођен Димитрије Давидовић, Земун, Србија.jpg
Кућа Димитрија Давидовића
Опште информације
МестоБеоград
ОпштинаЗемун
Држава Србија
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
beogradskonasledje.rs

Кућа у којој се родио Димитрије Давидовић је споменик културе. Представља културно добро од великог значаја за Београд и налази се у Земуну у улици Главна бр. 6.[1]

Споменик Д. Давидовићу у Земуну на кеју

Опис[уреди | уреди извор]

Кућа се налази на углу Главне и Давидовићеве улице, оријентисана је око унутрашњег дворишта и представља сложену зграду која је развијана од краја XVIII до средине XIX века. Типична стамбена једноспратница двотрактног типа, која је у почетку имала шест прозора према Главној и три прозора према Давидовићевој улици, дограђивањем је добила много дуже фронтове према обема улицама, тако да са главне улице сада има 10 прозора, а на Давидовићеву улицу гледа 12 прозора. Јединствено обрађеним фасадама обухваћене су све развојне фазе куће и тиме је постигнут целовит просторни утисак. Представља скромнију варијанту градске класицистичке куће.

У кући је 20. октобра 1789. рођен Димитрије Давидовић, књижевник и новинар, српски дипломата, министар просвете обновљене Србије и писац Сретењског устава.

Кућа се налази у очајном стању и потребна јој је темељна рестаурација. Кров је дотрајао, фасада је оронула, а са дворишне стране су пропали балкони.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]