Кућа у којој је живео Јован Јовановић Змај

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Кућа у којој је живео Јован Јовановић Змај
Jovan Jovanović Zmaj Museum 6.7.2018 342.jpg
Змајев музеј-поглед из дворишта
Опште информације
МестоНови Сад
ОпштинаНови Сад
Држава Србија
Време настанкадруга половина 19. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе града Новог Сада
СедиштеНови Сад
АдресаБулевар Михајла Пупина бр. 22 21000
Званични веб-сајт

Кућа у којој је живео Јован Јовановић Змај се налази у Сремској Каменици, у улици Јована Јовановића Змаја 1, у непосредној близини центра насеља, представља непокретно културно добро као споменик културе. од великог значаја.

Кућа је саграђена је у другој половини 19. века, панонског типа, правоугаоне основе, високог двосливног крова, једноставних фасада без пластичног украса. Значајна је због тога што је у њој, од 1875. године живео и умро један од најпознатијих и најплоднијих српских песника Јован Јовановић Змај (18331904), лекар-хуманиста, покретач и уредник часописа за децу "Невен". У кући се налази Змајев музеј са сталном поставком која обухвата велики број експоната везаних за песников живот и рад. Највећи део својих активности Змај је утрошио на пригодне политичке, социјалне, сатиричне и хумористичке песме, које је успео да дигне на ниво универзалног значења.

Обимни конзерваторски радови на објекту изведени су 1973. године, на фасади 1991. године, обнова и санација објекта вршена је 2001–2002.

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]