Књига о Рути

С Википедије, слободне енциклопедије

Књига о Рути припада Библији, Старом завету.[1][2]

Садржај књиге[уреди | уреди извор]

У књизи се говори о Рути, из Моава, која се удала за једног Јеврејина када је овај, услед велике глади у земљи Јудиној, био принуђен да избегне у Моав. Говори се како је, после смрти свога мужа, Рута одлучила да се врати у Јудеју са својом свекрвом, и како је Воз, сродник њеног претходног мужа, узео је у заштиту и оженио. Ово се дешавало последњих године владавине судија (пре 1000. пре нове ере), а ово објашњава зашто се у енглеској Библији (као и у грчком и латинском преводу) ова књига налази после Књиге о судијама.

Време настанка и сврха[уреди | уреди извор]

Сама књига је очигледно нешто каснијег датума, али сигурно не пре вавилонског ропства (VI век п. н. е.); у јеврејској Библији појављује се као једна од „Пет Мегилота“, то јест у трећем и последњем делу јеврејског Старог завета, Агиографа.


Родослов који се налази на крају (4, 18–22) указује на један од јасних циљева ове књиге, а то је да се забележи моавска црта Давидових предака. Ово показује да је писац имао шири увид у законитост ступања у брак Јевреја са туђинима него што је то изражено у књигама Немије и Јездре, а у приповести се може видети и његово неслагање са искључивим ставом великог броја Јевреја његовог времена. Вероватно је желео да укаже и на дужност блиског рођака да ступи у брак са удовицом која би остала без мушког потомка. У Христовом родослову код светог Матеја на Руту се посебно указује као на прабабу цара Давида, а тиме и на једног од Христових предака (1, 5–16).

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Book of Ruth Old Testament”. Britannica. Приступљено 20. 1. 2021. (језик: енглески)
  2. ^ „The Story of Ruth”. Biblical Archaeology Society. Приступљено 20. 1. 2021. (језик: енглески)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]