Награда „Андра Гавриловић”

С Википедије, слободне енциклопедије
Награда „Андра Гавриловић”
Додељује се запрозно стваралаштво на српском језику
ЗемљаСрбија
ПредстављаРесавска библиотека Свилајнац
Прво додељивање
2009. год.; пре 15 година (2009)
Веб-сајтАндра Гавриловић- књижевна награда Ресавске библиотеке Свилајнац

Награда „Андра Гавриловић” је књижевна награда коју је 2008. године установила Ресавска библиотека Свилајнац за прозно стваралаштво на српском језику.[1] Ова награда се додељује са циљем да негује успомену на значајног завичајног ствараоца Андру Гавриловића који је заслужна личност српског књижевног и научног живота, као и да афирмише ствараоце у савременом прозном стваралаштву на српском језику, како у Србији тако и у дијаспори.

О награди[уреди | уреди извор]

Награда се додељује у две области:

  • Приповетку – без теметских и жанровских ограничења
  • Књижевну критику – есеј, приказ, осврт на савремена књижевна дела објављена од 2000. године па надаље.

Ресавска библиотека крајем октобра расписује конкурс за текућу годину у обе области за необјављене радове. Конкурс траје до краја календарске године. Трочлани стручни жири оцењује приспеле радове и одлучује о добитнику књижевне награде за обе области. Награда се састоји од повеље и новчаног износа и уручује са добитницима на свечаности у Свилајнцу у марту наредне године. Најуспешнији радови, по мишљењу жирија, бивају објављени у Зборнику радова „Црте и резе“, који се промовише на свечаности приликом доделе саме награде.

Додела књижевне награде Андра Гавриловић[уреди | уреди извор]

Додела у 2019. години[уреди | уреди извор]

Ресавска библиотека је 3. априла 2019. године девети пут доделила књижевну награду „Андра Гавриловић“ за 2018. годину. Госте је поздравила, уручила награде и прочитала Саопштење жирија, директор РБС мр Јелена Томић. Жири, који је радио у саставу : Гојко Божовић[2], председник жирија, књижевни критичар, оснивач и главни уредник издавачке куће „Архипелаг“, Мирко Демић, књижевник и директор НБ „Вук Караџић“ у Крагујевцу и Оливера Мијаиловић, библиотекар Завичајног одељења Ресавске библиотеке и професор српског језика, донео је одлуку да награду за најбољу приповетку добије Јасмина Малешевић[3], књижевник из Београда за приповетку Балзакове тапете, а награду за књижевну критику Војислав Ерцег[4], режисер и књижевник из Бања Луке, за рад Свита Џејмса Џојса. Поред првонаграђених, свечаности су присуствовали и прочитали своје приповетке Сања Радуловић из Добоја и Маја Марковић из Свилајнца. Као и сваке године, представљен је Зборник изабраних радова са конкурса -“Црте и резе 9”.[5] [6]

Додела у 2017. години[уреди | уреди извор]

У понедељак 27. марта 2017. осми пут је Ресавска библиотека у Свилајнцу доделила Књижевну награду "Андра Гавриловић 2016“ за прозно стваралаштво. Жири је радио у саставу: Мирко Демић, књижевник и директор НБ „Вук Караџић“, председник жирија, Гојко Божовић[2] и Оливера Мијаиловић, библиотекар Завичајног одељења Ресавске библиотеке и професор српског језика. Прву награду добили су: Младен Шљивовић из Зајечара за причу Викторова љубав и Даница Савић из Тополе за књижевну критику Сестра или конфликт архаичног и савременог. На овом књижевном сусрету, осим првонаграђених, учествовало је још петоро аутора, а пригодну реч о конкурсу изговорили су и чланови жирија. Промовисан је зборник изабраних радова са конкурса “Црте и резе 8”.[7] [8] Покровитељ награде је Општина Свилајнац.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Андра Гавриловић”. Андра Гавриловић. Приступљено 10. 5. 2019. 
  2. ^ а б „Гојко Божовић”. Архипелаг. Приступљено 10. 5. 2019. 
  3. ^ „Јасмина Малешевић, Београд, Србија”. Магазин за културу, уметност, науку и образовање. Приступљено 10. 5. 2019. 
  4. ^ „Можда је један редак из Ничеа вреднији него низ сати потрошених пред ТВ-ом”. Бука магазин. Приступљено 10. 5. 2019. 
  5. ^ Црте и резе 9. Свилајнац: Ресавска библиотека Свилајнац. 2019. 
  6. ^ „Црте и резе 9”. Андра Гавриловић. 
  7. ^ Црте и резе 8. Свилајнац: Ресавска библиотека. 2017. 
  8. ^ „Црте и резе 8”. Андра Гавриловић.