ЛРСВМ Морава

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
ЛРСВМ

Возило „Морава“
Возило „Морава“

Основне карактеристике
Земља порекла Србија Србија
Намена Лансер ракета самоходни вишецевни
Произвођач ИМК 14. октобар Крушевац
Почетак производње 2011
Уведен у употребу 2014
Први корисник Војска Србије
Број примерака 1 прототип + 1 серијски на чекању
Брзина на путу 80 km/h
Досег 40 km са G2000 122mm ракетом km
Димензије и маса
Опрема
Главно наоружање ФАП 1118, са погоном 4х4.
Снага (КС) 174. КС
Посада
Посада 3 члана

ЛРСВМ Морава (Лансер ракета самоходни вишецевни модуларни) је вишецевни бацач ракета, систем који је развијен у Србији. Пројектован као модуларна, лака и универзалана замена за М-63 Пламен, M-77 Огањ и БМ-21 Град ВБР. Први пут је представљен 2011. године као тактичка и универзалнија верзија. Развијен је од стране Војнотехничког института из Београда (ВТИ) који има вишедеценијска искуства у развоју ВБР система, укључујући и најмоћнији свог времена, М-87 Оркан. Након успешног преноса технологије производње и сарадње са партнерима из УАЕ којима је помогао у развоју њиховог ВБР-а, базираном на Нимр платформи возила, ВТИ је завршио израду новог универзалног модуларног домаћег ББР-а под називом „Морава". Овај модел је имао за циљ замену постојеће генерације руских ВБР-ова, укључујући БМ-21 Град, и домаће М-77 Огањ и М-63 Пламен у свим верзијама. Такође се израђује и посебна верзија намењена извозу.[1]

Опис[уреди]

Ракетни систем Морава је заснован на унапређеној верзији камиона ФАП 1118, са погоном четири пута четири који му обезбеђује добру тактичку мобилност. Опремљен је са два контејнера који садрже од 12 до16 лансирних цеви, које могу испаљивати све тренутно постојеће ракете система, Пламен, Огањ и Град, укључујући високо експлозивне парчадне, запаљиве, термобаричне, као и саће опремљено са против-пешадијским и против-тенковским минама. Поседује могућност да комбинује два различита модула, као на пример један контејнер са Пламен-А и други контејнер са Град ракетама који му дају јединствене способности за напад на блиске као и на удаљене циљеве у исто време.

Домети и правац система за корекцију ватре омогућује бољу прецизност у односу на своје претходнике. Морава може испаљивати појединачно ракету, делимични контингент или цео плотун, који може својим ударом покрити површину од 32 хектара. Овај ракетни систем опремљен је комплетним системом за контролу нишањења циљева. Лансирно возило је опремљено невођеним навигационим системом (Инерционим, како не би зависио ГПС-а), такође поседује и ГПС систем навођења уз то садржи и прецизни енкодер за аутоматско позиционирање. Возило поседује балистички рачунар са могућношћу аутоматског и ручног уношења података и борбених елемената које прорачунава. Ракете се лансирају директно из кабине, или са удаљености од возила. Ракетни систем може појединачно испаљивати ракете или пун плотун одједном. Трочлана посада оспособљава овај систем за паљбу у року од 45 секунди. Способан је да после гађања напусти борбени положај за свега 30 секунди.

Лансирно возило Морава се допуњује у року од 5 минута а трајање пуног плотуна износи од 15 до 25 секунди у зависности од типа ракета.[2] Док је у покрету, ракетни систем је прекривен заштитним хидрауличним системом платнене покривке (прва таква камуфлажна покривка у свету примењена је на системи М-77 Огањ) која га чини тешким за откривање, док возило изгледа као лаки камиони слично камионима за комуналне потребе. Такође штити лансер од штетних временских услова.

Ракете[уреди]

Постоји неколико домаћих модела ракета, у оквиру тих модела постоји неколико типова (са различитим бојевим главама или осигурачима). Поред тога поседује могућност да користи све моделе ракета Град 122 mm свих произвођача у свету, а такође и нове ракете система Огањ са проширеним дометом до 30 km које ће користити инерцијални систем навођења ватре да би постигле бољи прорачун мете и која је већ спремна за серијску производњу. Такође, у последњој фази развоја налази се нова ракета домета 50 km.[3]

Ракета Број цеви у лансирном контејнеру Максимални домет Калибар ракете
Модел По контејнеру Km mm
Пламен A 16 8.6 128
Пламен Д 16 12.6 128
Огањ M77 12 22.5 128
Огањ ЕР[4] 12 30 128
Град 12 35 122
Г-2000 [5] 12 40 122
Едепро 107 25 11 107

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Serbia's LRSVM Morava MRL begins final tests”. Logo. Приступљено 26. 8. 2013. 
  2. ^ „LRSVM Selfpropelled Multitube Modular Rocket Launcher”. VTI - Military Technical Institute. Приступљено 24. 6. 2013. 
  3. ^ Fotografija0335 :: Mycity-Military.com
  4. ^ Najdi.si - vstopna točka v slovenski splet
  5. ^ „GM-2000”. Архивирано из оригинала на датум 11. 12. 2013. Приступљено 4. 11. 2015. 

Спољашње везе[уреди]