Лаба

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Лаба
Elbe enters Germany at-Schmilka.JPG
Лаба на граници Чешке и Немачке
Elbe Einzugsgebiet.png
Опште информације
Дужина 1.091 km
Басен 148.268 km2
Пр. проток 711 ​m3s
Пловност до града Пардубице
Водоток
Извор Крконоше, Чешка
В. извора 1.386 m
Ушће Северно море
Географске карактеристике
Држава/е Чешка, Немачка
Насеља Храдец Кралове, Пардубице, Усти над Лабом, Дрезден, Десау, Магдебург, Хамбург
Притоке Влтава, Охра, Зале, Јизера, Црни Елстер, Хафел, Мулде

Лаба (чеш. Labe), Елба (нем. Die Elbe) или Уобјо (глсрп. Łobjo и длсрп. Łobjo) је једна од највећих средњоевропских река. Извире у Чешкој. Дуга је 1165 km. Слив реке се својим највећим делом простире у Немачкој (65,5%), затим у Чешкој (33,7%), а веома малим делом у Аустрији (0,6%) и Пољској (0,2%). Улива се у Северно море код Куксхавена, близу улаза у Килски канал.

Етимологија[уреди]

Име реци су можда дали Келти који су њене воде запосели у старом веку. Келтско слово (можда 'elb') значило је напросто велика река и јавља се у много река у Шведској и према неким изворима има исходиште у индоевропским језицима у значењу бели и светао или чист .[1] а у многим античким праменима се река назива „Албис“ са значењем бели, светао, чист. Чешко име је одвођено вероватно од германског „Алба“ .[2] и једино је име реке које није женског рода. Захваљујући Келтима је Влтава сматрана за притоку Елбе а не супротно.

Референце[уреди]

  1. ^ Teče Labe Архивирано на сајту Wayback Machine (март 23, 2009) (на језику: енглески), oficiální webové stránky města Chvaletice, 3. 3. 2006, autor neuveden
  2. ^ Pavla Loucká: Řeky si pojmenovali nejdřív Архивирано на сајту Wayback Machine (октобар 8, 2008) (на језику: енглески), 21. 5. 2007, Science World, vydává IDG Czech a. s.

Спољашње везе[уреди]