Лаба

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Лаба
Elbe enters Germany at-Schmilka.JPG
Лаба на граници Чешке и Немачке
Elbe Einzugsgebiet.png
Опште информације
Дужина1.091 km
Басен148.268 km2
Пр. проток711 ​m3s
Пловностдо града Пардубице
Водоток
ИзворКрконоше, Чешка
В. извора1.386 m
УшћеСеверно море
Географске карактеристике
Држава/еЧешка, Немачка
НасељаХрадец Кралове, Пардубице, Усти над Лабом, Дрезден, Десау, Магдебург, Хамбург
ПритокеВлтава, Охра, Зале, Јизера, Црни Елстер, Хафел, Мулде

Лаба (чеш. Labe), Елба (нем. Die Elbe) или Вуобјо (глсрп. Łobjo и длсрп. Łobjo) је једна од највећих средњоевропских река. Извире у Чешкој. Дуга је 1165 km. Слив реке се својим највећим делом простире у Немачкој (65,5%), затим у Чешкој (33,7%), а веома малим делом у Аустрији (0,6%) и Пољској (0,2%). Улива се у Северно море код Куксхавена, близу улаза у Килски канал.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Име реци су можда дали Келти који су њене воде запосели у старом веку. Келтско слово (можда 'elb') значило је напросто велика река и јавља се у много река у Шведској и према неким изворима има исходиште у индоевропским језицима у значењу бели и светао или чист .[1] а у многим античким праменима се река назива „Албис“ са значењем бели, светао, чист. Чешко име је одвођено вероватно од германског „Алба“ .[2] и једино је име реке које није женског рода. Захваљујући Келтима је Влтава сматрана за притоку Елбе а не супротно.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Teče Labe Архивирано на сајту Wayback Machine (23. март 2009), oficiální webové stránky města Chvaletice, 3. 3. 2006, autor neuveden
  2. ^ Pavla Loucká: Řeky si pojmenovali nejdřív Архивирано на сајту Wayback Machine (8. октобар 2008), 21. 5. 2007, Science World, vydává IDG Czech a. s.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]