Лазо Средановић

С Википедије, слободне енциклопедије
Лазо Средановић
Lazo Sredanović.jpg
Лазо Средановић илустратор
Датум рођења(1939-09-19)19. септембар 1939.(81 год.)
Место рођењаНикшић
 Краљевина Југославија
Најважнија дела
Дикан, Славко Феријалац

Лазо Средановић (Никшић, 19. септембар 1939) је српски стрипар, илустратор и карикатуриста, најпознатији по стрипском серијалу „Дикан“,[1] једном од најомиљенијих стрипова у земљама бише Југославије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Лазо Средановић је школу за примењене уметности завршио 1960. године у Херцег Новом. У Београду 1965. дипломирао на Академији за примењену уметност, графички одсек у класи професора Михаила Петрова. Од ране младости показује интересовање за стрип, карикатуру и илустрацију.

Први стрип објавио у својој четрнаестој години у дечјем листу „Пионири“. Током студија радио илустрације и карикатуре за „Феријалац“, лист Феријалног савеза Југославије. Ту је редовно објављивао каишеве стрипа према сценарију Петра Марша. Илустровао већи број сликовница за децу. Стрип „Дикан“ црта од 1969. искључиво за Политикин Забавник. Сценарије за овај серијал су писали Никола Лекић, Нинослав Шибалић, Миленко Матицки, Бранко Ђурица, Слободан Ивков и сам Средановић.

Данас се бави графичким дизајном и илустровањем уџбеника, часописа и сликовница за децу. Излагао је на многим салонима карикатуре у земљи и иностранству. Добитник је више награда и диплома. Живи и ствара у Крашићима (Бока Которска) и Београду. Његова супруга Миланка Средановић била је сликарка и угледна модна креаторка СФР Југославије.

Опус (избор)[уреди | уреди извор]

Књига „Дикан“ (први том, епизоде 1969-1971), издање: „Еверест Медиа“, Београд 2013.
Монографска дела
  • Средановић Лазо, Никола Лекић, Нинослав Шибалић, Миленко Матицки и др. Дикан (књига 1, 1969-1971), „Еверест Медиа“, Београд, 2013.
  • Средановић Лазо, Никола Лекић и др. Дикан (књига 2, 1971-1983), „Информатика” и „Еверест Медиа“, Београд, 2015.

Признања (секција под израдом)[уреди | уреди извор]

  • Звање Витез од духа и хумора (Гашин сабор, 2018), додељују Центар за уметност стрипа Београд при Удружењу стрипских уметника Србије и Дечји културни центар Београд[2]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]