Лакота (племе)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Лакота
Lakota portraits.jpg
Портрети Лакота индијанаца
Укупна популација
8,203 (2015)
Региони са значајном популацијом
САД (Јужна Дакота, Северна Дакота)
Језици
језик Лакота, енглески
Религија
црква америчких домородаца, Sun Dance, Традиционална племенска религија, плес духова
Сродне етничке групе
Сијукси, Команчи

Лакота или Тетон племе, је једно од седам племена Сијукси савеза, које укључује све групе које живе западно од реке Мисури. Данас живе на реци Шејен, Доњи Бруле, Росебуд, Пине Ридж и Стални рок у Северној Дакоти и Јужној Дакоти.

Назив[уреди]

Застава Оглала Лакота која је прихваћена као застава конфедерације свих Лакота племена

Тетони су подељени у седам главних група, од којих се сваки састоји од неколико племена.

  • Бруле - насељени на резерватима Ловер Бруле (Ловер Бруле) и Роузбад (Упер Бруле).
  • Сан Аркс - данас углавном живе на резервату Чајен и нешто на Стандинг Року.
  • Сихасапа - углавном на реци Шејен и нешто на Сталном Рок резервату.
  • Миникоњоу - на Чајен Ривер, и мањи део у Роузбад и Стандинг Рок резерватима.
  • Ту Кетлес - у резервату Чајенне.
  • Оглала - Пине Ридж, Јужна Дакота; нешто у Стандинг Роцку.
  • Хункпапа - Стандинг Рок резерват

Етнографија[уреди]

Лакоти су типична племена са прерјским културама. Нису практиковали пољопривреду, а њихов живот зависио је од бизона (татанка), преко којих су готово у потпуности задовољила своје потребе месом, кожама и костима. Све што им је било потребно лако се могло добити у природи, па је сакупљање плодова природе још једна важна активност Тетона. Такође су се бавили трговином са племенима која су култивисала кукуруз у области Мисоури, где је Мандани (Мандан кукуруз) посебно познат. Оброке су јели свеже припремљене, али су их и спремали за каснију употребу, па су сушили значајну количину хране на сунцу. Пемикан је било најпопуларније јела припремљено за каснију употребу. Комади бизоновог меса би се сушили и касније мрвили помоћу камења којим би тукли по њему на равним каменим плочама. Када би добили густу масу смрвљеног меса мешали су га са топљеним салом или коштаном масом и понекад додавали дивље трешње. Смеша је пакована у кожне врећице, која би запечаћетили салом на врху. Ова врста припремљене смесе може трајати 3 до 4 године. Насеља Тетона била чиниили су тапији кожни шатори који се састоји од дрвеног скелета прекривеног кожом бизона. У таквом шатору било је 16 до 18 кожа. Улаз у шатор чино је отвор који, се као и отвор за дим, може отворити или затворити кожом.

Одећа Тетона направљена је од штављене коже бизона. Жене на које су правиле ову одећу морале су да потроше много сати рада.

Путујући на коњима средином 1700-их, дошли су на проторе Дакоте постајући најбројнији међу свим Сијусима, и другим племенима (Команчи). Били су стално у покрету и пратили стада бизона до зиме. За путовања на дугим стазама коришћене су за вучу два дугачка штапа повезана око коњских плећа, чији је крај био вучен по тлу. Да би прелазили преко реке, користили су чамац, направљен од прућа и прекривен бизонском кожом. Булбот, који су осим њих познавала и племена уз реку: Мандан, Хидатса и Арикара Индијанци. Био је водонепропусан.

Спољашње везе[уреди]