Лангдок

С Википедије, слободне енциклопедије
Грб историјске провинције Лангдок, данас се користи као застава региона Средишњи Пиринеји

Лангдок (франц. Languedoc, оксит. Lengadòc) је некадашња француска провинција, која данас представља највећи део француског региона Лангдок-Русијон, део региона Средишњи Пиринеји и мали део региона Рона-Алпи. Површина Лангдока је 42.700 km². Налази се у средишњем делу јужне Француске. На истоку излази на Лионски залив и реку Рона, док је на западу река Гарона граница према Гаскоњи.

Историјски главни град Лангдока је Тулуз, а други већи градови су Монпеље, Ним, Нарбон, Сет и Безије.

Историја[уреди | уреди извор]

Средоземну обалу Лангдока су у антици насељавали Грци, Феничани и Римљани. Касније су овде стигли Вандали, Западни Готи и Сарацени.

Име провинције потиче од имена локалних дијалеката (франц. Langues d’oc).

У касном Средњем веку Лангдок је био центар религијског покрета катара. Католичка црква их је прогласила јеретицима и повела Катарски крсташки рат против њих. Тврђава Монсегур је важила за главни град катара и пала је после десетомесечне опсаде. У 17. веку изграђен је канал миди који преко Лангдока повезује Атлантик са Средоземним морем.

Економија[уреди | уреди извор]

Лангдок има дугу традицију узгајања винограда и производње вина. Хиперпроизводња вина је 1970-их довела до проблема у Европској унији и лангдочким винима је наметнула репутацију јефтиних вина. Овај регион производи трећину грожђа које се обере у Француској. Гаји се још пиринач, воће и маслинке. У брдима се гаје овце и козе и производи сир. За приморски део Лангдока је карактеристичан риболов и туризам.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]