Пређи на садржај

Лапонија

С Википедије, слободне енциклопедије
Лапонија
Sápmi, Sameland, Lappland, Lappi, Лапландия
Sami flag Norway Sweden Finland Russia
(детаљно)
Location Lapland
Национална химна Sámi soga lávlla
Језици Сами, норвешки, шведски, фински, руски
Површина ~ ²388.350 км
Становништво
 - Сами
 - Укупно

око 70.000
2 317 159
Независност Нема¹
Временска зона UTC +1 до +3
¹ Саставни део Норвешке, Шведске, Финске и Русије, али са одређеним ступњем аутономије за Сами становништво.

Лапонија (Lappland, Lappi, Sápmi, Sameland, и Saamiland), је назив за културну регију традиционално насељену Сами народом. Данас, северна провинција Финске носи назив Лапонија, као и Шведска регија на северу, иако су административно подељена између две земље носе назив Лапонија.

Лапонија се налази у северној Европи и укључује северне крајеве Скандинавије и полуострво Кола, у Русији. Са падом Совјетског Савеза и веће сарадње међу граничне сарадње које је постало битније него строго чување границе. Ово је битно за припаднике Сами народа, као и локалног становништва које има Сами претке из прошлости. Већина локалног становништва регије вуче порекло од Сами народа.

Територија[уреди | уреди извор]

Површина Лапоније се налази изнад арктичког круга. Западни делови обухватају фјордове, глечере и планине, највећи врх је планина Кебнекајсе (швед. Kebnekaise) (2.111м) у Шведској. Према истоку се пружају равнице, пашњаци и језера, на крајњем истоку почиње територија тундре.

Становништво[уреди | уреди извор]

Традиционална ношња Сами народа

Према статистикама у Лапонији живи око 70.000 припадника Сами народа. Око 40.000 живи у Норвешкој, 20.000 у Шведској, 6.000 у Финској и око 2.000 у Русији.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]