Пређи на садржај

Ларса

С Википедије, слободне енциклопедије
Положај Ларсе

Ларса је био град-држава у древној Месопотамији на око 25 км југоисточно од Урука. Настао је издвајањем из Сумерско-акадског царства. Поред Исина, Ларса је била најјача држава у јужној Месопотамији у периоду између постојања Сумерске ренесансе и Старог вавилонског царства. Освојио ју је вавилонски цар Хамураби.

Историја[уреди | уреди извор]

Град-држава Ларса настала је одвајањем од Сумерско-акадског царства у време његовог последњег владара Иби-Сина. Вођа Аморита, Напланум, је око 2025. године п. н. е. успоставио своју династију са центром у граду Ларси следећи пример Ишби-Ера, владара Исина. Већ у "плачу о страдању Ура" састављеном непосредно након пада Ура под Еламце, види се да је Ларса контролисала територије градова: Лагаш, Ума, Ларка, Кеш. Краљ Гунгунум водио је сукобе са Исином о чему је оставио више података. Он је обновио трговачке везе са народима у долини реке Инд и 1915. године п. н. е. разорио град Малгиум код Тигра приближавајући се Еламу и Сузи. У време његовог наследника Абисариха, исински владари су накратко владали Ларсом.

Наследник Абисариха био је Суму-Ел, припадник сутејско-аморитских племена. У периоду од 1900. до 1850. године п. н. е. успостављене су независне државе-градови са сутејско-аморитским династијама: Сипар, Киш, Кисура, Шурупак, Вавилон, Марад, Тутуб, а осамосталио се и Урук. Државе нису обухватале велике територије јер су паралелно са њима постојале много моћније државе: Исин, Ларса, Ешнуна.

Свештеници Нипура саставили су бројне химне Суму-Елу и његовом наследнику Нур-Ададу. У време Нур-Адада догодило се катастрофално изливање Еуфрата и Тигра које је променило токове река. То је проузроковало штете у бројним великим градовима. У периоду владавине исток краља у Уруку настаје независна држава. Основао ју је Синкашид, вођа аморитског племена Аманум.

Наследник Нур-Адада био је краљ Синидин (1849-1843) који је наставио очеве походе ка Вавилону и Ешнуни. У време владавине његових наследника Синаериба и Синикиша почиње слабљење државе Ларсе. Након смрти Синикиша извршен је преврат и на престо долази Цили-Адад. Носио је титулу "цар". Елам, Вавилон и Исин склапају савез против Ларсе. Тада се губи траг Цили-Ададу, а на престо долази син еламског владара Кудурмабуга, Варад-Син, који је још увек био малолетан. Варад-Син умире од болести, а Кудурмабуг на престо поставља свог другог сина - Рим-Сина I. Против Рим-Сина је 1809. године п. н. е. формирана коалиција држава Урука, Исина, Вавилона и Рапикума. Он их је све поразио и заробио уручког краља. У савезу са Вавилоном, Рим-Син 1794. године п. н. е. осваја Исин чиме је престала постојати I династија Исина.

Рим-Син је владавину наставио подижући храмове. У међувремену је вавилонски цар Хамураби нагло ојачао. Године 1763. п. н. е. успева да победи Рим-Сина I и заузме Ларсу, а како је она од 1794. године п. н. е. владала и Исином, Хамураби је овладао читавом јужном Месопотамијом.

Владари Ларсе[уреди | уреди извор]

Списак краљева Ларсе, Лувр, Париз

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  • Историја старог века 1 - др Момир Јовић (98-100)
  • Курт, Амели (2012). Стари исток. Београд: Завод за уџбенике и наставна средства. ISBN 978-8617180872.