Ластин реп

С Википедије, слободне енциклопедије
Ластин реп
Серија катастрофа
УметникСалвадор Дали
Година1983.
Правацнадреализам
Техникауље на платну
Димензије73 × 92.2 cm
МестоПозориште-музеј Дали

Ластин реп - Серија катастрофа (франц. La queue d'aronde — Série des catastrophes) је последња слика Салвадор Далија. То је завршена је у мају 1983, као завршни део серије засноване на математичкој теорији катастрофе Рене Тома.

Том је предложио ду а четвородимензионалној појавиа, постоји седам могућих равнотежа површине, а тиме и седам могућих прекида, или "основне катастрофе": набор, шиљак, ластин реп, лептир, хиперболино заокруживање, елиптично заокруживање и параболично заокруживање"[1]. "Облик за Ластин реп Дали узима директно из четвородимензионалног графикона Тома, истог наслова, у комбинацији са другим графиконом катастрофе, S-крива да Тхом назван "прагу". Томов модел је представљен заједно са елегантним облинама виолончела и инструментових F-рупа, који, поготово што им недостају мала шиљаста усечења са стране традиционалне F-рупе, као и ознака математичког симбола за интеграл у рачуну:. "[2]

У свом говору из 1979, "Гала, Велазкуез и Златно руно", представљен на његов пријем у престижну Академију лепих уметности Француског института 1979, Дали је описао Томову теорију катастрофа као "најлепшу естетску теорије у свету"[3] Он је такође присетио његовог првог и јединог састанака са Рене Томом, на којем је Том наводно рекао Далију да је проучавао тектонске плоча; ово је изазвало Далија да пита Тома о железничкој станици у Перпињану, Француска (у близини шпанске границе), коју је уметник прогласио, 1960, као центар универзума.

Том је, наводно, одговорио: "Уверавам вас да је Шпанија окреће управо - не у околини - него тачно тамо где железничке станице у Перпињану стоји данас". Дали је био одмах опчињен Томовом изјавом, која је утицала на његово сликање "Тополошко Отимање Европе - Омаж Рене Тому", у доњем левом углу, које садржи једначину уско повезану са Ластним репом: , илустрација из графикона, а термин queue d'aronde. Сеизмолошки прелом којим је попречано Тополошко Отимање Европе се појављује у Ластниом репу у прецизној тачки где се y-оса Ластиног репа укршта са S-кривом на набору[2].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Thom, René, (1972). Structural stability and morphogenesis. an outline of a general theory of models, (D.H.Fowler, trans.) (Reading, Mass. London. Benjamin. 1975). Originally published in French as Stabilité structurelle et morphogénèse. Westview Press ISBN 978-0-201-40685-6. 
  2. ^ а б King, Elliott (2004). Ades, Dawn, ур. Dali. Milan: Bompiani Arte. стр. 418—421. ISBN 978-0-8478-2673-5. 
  3. ^ Dalí, Salvador, ‘Gala, Velásquez and the Golden Fleece’ (9 May 1979). Reproduced in-part in: Descharnes, Robert (1984). Dalí, the Work, the Man. New York: Harry N. Abrams. стр. 420. ISBN 978-0-8109-0825-3.  Originally published in French as Dalí, l'oeuvre et l'homme . . Lausanne: Edita. 1984. .