Пређи на садржај

Латимерија (род)

С Википедије, слободне енциклопедије

Латимерија
Временски распон: средњи плеистоцен-данашњост
Афричка латимерија (Latimeria chalumnae)
Научна класификација e
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Ред: Coelacanthiformes
Породица: Latimeriidae
Род: Latimeria
Smith, 1939
Типска врста
Latimeria chalumnae
Врсте
Распрострањеност две врсте овог рода:
  L. chalumnae
  L. menadoensis
Синоними[1]
  • Malania Smith, 1953 non Chun & Lee, 1980

Латимерија или целакант (лат. Latimeria) је род морске рибе са коштаним скелетом (кошљорибе) из класе шакоперки (Sarcopterygii) и реда Coelacanthiformes (Cœlacanthus од старогрч. κοῖλ-ος, шупаљ + ἄκανθ-α, кичма). Њени најближи рођаци су рибе дводихалице и тетраподи. Латимерије важе као најпознатији пример живих фосила.

Сачувани примерак из зоолошког музеја у Копенхагену

Фосили ове животиње стари су између 409 и 70 милиона година. Веровало се да су нестале у периоду креде. Примерци овог рода су уловљени 1938. близу обале Јужне Африке (врста Latimeria chalumnae) и 1999. код Целебеса (врста L. menadoensis). Јужноафричка врста је поново примећена више пута у истом региону (Јужна Африка, Коморска Острва, Танзанија, Кенија).

Просечна маса врсте која живи уз југоисточну обалу Африке је 80 килограма, а дужина до 2 метра. Одрасле женке су нешто мање од мужјака. По костима у уху (отолитима) научници су закључили да ова врста живи између 80 и 100 година. Њихово станиште је на 90-200 m испод морске површине, али се могу наћи и на дубинама до 700 m. Боја им је тамноплава, што их штити од грабљиваца. Индонезијска врста је браон боје. Очи су им врло осетљиве и рефлектују светлост. Лове у областима дубоких корала или вулканских гребена, искључиво у врло тамним условима.

Женке рађају живе младунце који су одмах способни за самосталан живот. Трудноћа им траје 13-15 месеци.

Претпоставља се да око 500 преосталих јединки ове врсте живи у западном Индијском океану.

На Коморима су крљушти ове рибе кориштене као шмиргло.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Part 7- Vertebrates”. Collection of genus-group names in a systematic arrangement. Архивирано из оригинала 5. 10. 2016. г. Приступљено 30. 6. 2016. 
  2. ^ Thomson, Keith Stewart (1992). Living Fossil: The Story of the Coelacanth. W. W. Norton & Company Limited. ISBN 978-0-393-30868-6. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]