Латиноамеричко удружење за интеграцију

С Википедије, слободне енциклопедије
Латиноамеричко удружење за интеграцију
Asociación Latinoamericana de Integración
ALADI.jpg
Лого Латиноамеричког удружења за интеграцију
Mapa ALADI.png
Мапа Латиноамеричког удружења за интеграцију
СкраћеницаALADI
Датум оснивања12. августа 1980.
(Споразум из Монтевидеа)
Типтрговински блок
СедиштеМонтевидео,
 Уругвај
Подручје деловањаЛатинска Америка
Чланови13 држава
Службени језицишпански и португалски
Генерални секретарКарлос Алварез,
 Аргентина
Веб-сајтwww.aladi.org

Латиноамеричко удружење за интеграцију (шп. Asociación Latinoamericana de Integración; такође познато као ALADI или, ређе, по енглеској скраћеници LAIA) је латинскоамеричко удружење за трговинску интеграцију са седиштем у Монтевидеу. Главни циљ му је стварање заједничког тржишта у циљу економског и социјалног развоја регије. Уговор из Монтевидеа, склопљен 12. августа 1980., [1][2] је међународни правни оквир за Латиноамеричко удружење за интеграцију. Он је дао опште смернице за трговинску интеграцију: плурализам, конвергенција, флексибилност, диференцијални третман и вишеструкост.

Латиноамеричко удружење слободне трговине[уреди | уреди извор]

Групација је основана 18. фебруара 1960. у граду Монтевидеу, Уругвај. Земље оснивачи су: Аргентина, Бразил, Чиле, Мексико, Парагвај, Перу и Уругвај, а уговор је ступио на снагу 2. јуна 1961. Исте године придружиле су им се Колумбија и Еквадор, 1966. Венецуела, а 1967. Боливија. Молба Кубе за прикључење 1962. је одбијена.

Уговором се предвиђало да се уклањањем препрека за 12 година створи зона слободне трговине, а рок је 1969. протоколом из Каракасуа, померен са 1973. на 1980. Међутим ни овај рок није био испоштован због противљења Уругваја и Колумбије. Латиноамеричко удружење слободне трговине престало је са радом 1980. када су земље чланице потписале уговор о оснивању Латиноамеричког удружења за интеграцију (ALADI).

Чланице Латиноамеричког удружења за интеграцију[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ 1980 Treaty of Montevideo, Приступљено 10. 4. 2013.
  2. ^ LAIA Free Trade Agreement, Приступљено 10. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]