Латиноамеричко удружење за интеграцију

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Лого Латиноамеричког удружења за интеграцију
Мапа Латиноамеричког удружења за интеграцију

Латиноамеричко удружење за интеграцију (шп. Asociación Latinoamericana de Integración; такође познато као ALADI или, ређе, по енглеској скраћемици LAIA) је латинскоамеричко удружење за трговинску интеграцију са седиштем у Монтевидеу. Главни циљ му је стварање заједничког тржишта у циљу економског и социјалног развоја регије. Уговор из Монтевидеа, склопљен 12. августа 1980., [1][2] је међународни правни оквир за Латиноамеричко удружење за интеграцију. Он је дао опште смернице за трговинску интеграцију: плурализам, конвергенција, флексибилност, диференцијални третман и вишеструкост.

Латиноамеричко удружење слободне трговине[уреди]

Групација је основана 18. фебруара 1960. у граду Монтевидеу, Уругвај. Земље оснивачи су: Аргентина, Бразил, Чиле, Мексико, Парагвај, Перу и Уругвај, а уговор је ступио на снагу 2. јуна 1961. Исте године придружиле су им се Колумбија и Еквадор, 1966. Венецуела, а 1967. Боливија. Молба Кубе за прикључење 1962. је одбијена.

Уговором се предвиђало да се уклањањем препрека за 12 година створи зона слободне трговине, а рок је 1969. протоколом из Каракасуа, померен са 1973. на 1980. Међутим ни овај рок није био испоштован због противљења Уругваја и Колумбије. Латиноамеричко удружење слободне трговине престало је са радом 1980. када су земље чланице потписале уговор о оснивању Латиноамеричког удружења за интеграцију (ALADI).

Чланице Латиноамеричког удружења за интеграцију[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ 1980 Treaty of Montevideo, Приступљено 10. 4. 2013.
  2. ^ LAIA Free Trade Agreement, Приступљено 10. 4. 2013.