Ла Линеа

С Википедије, слободне енциклопедије
Линија
La linea big.jpg
Прво прик.1969
ИзмислиоОзвалдо Кавандоли
Информације
НадимакБарум Барум
АлијасБајум Бадум

Линија (итал. La Linea) је анимирана серија италијанског креатора Озвалда Кавандолија. Главни лик цртаног филма је човек који хода по бесконачној линији. Сам лик је такође нацртан користећи једну линију и део је линије по којој хода. Лик наилази на препреке и често се обраћа цртачу за помоћ. Позадинска боја се мења према расположењу карактера, али је део серије емитован у црно-белој техници. Оригинална Линија, у форми стрипа, је била коришћена у рекламне сврхе, пре него што је направљен цртани филм. Аутор „Линије“ је форму стрипа често користио за иронију и критиковање друштвених појава. Стрип „Линија” објављиван је у многим новинама.

Позадина[уреди | уреди извор]

„Линија” је створена 1969. године, када је Кавандоли направио рекламни стрип за италијанског произвођача кухињске технике.[1] Главни лик је био потпуно једноставан, детаљи и боја изостављени и публика се концентрисала на дела Линије. Лик би поздравио цртача, кренуо да хода по линији и обично наишао на препреку. Једна од честих препрека је био изненадни прекид линије. Лик, коме је глас давао Карло Бономи, би се чинио нестрпљив и раздражљив и бунио би се цртачу, који би учтиво нацртао решење. Цртачева десна рука и оловка су приказани.

У периоду од 1977. до данас урађено је преко 250 епизода овог краткометражног цртаног филма. Пратећу музику у стилу џез креирали су Франко Годи и Kорадо Трингали.[2]

У Србији, „Линија” је још позната као „Барум Барум” или „Бајум Бадум”.

Језик Линије[уреди | уреди извор]

Језик који користи цртани лик Линија је имагинаран, нека врста громалота (сатиричког језика коришћеног при позоришној мимици) а који је мешавина италијанског, ономатопеје и тзв. макаронизма, мешавине романо-латинског са страним језиком. Боја говора и стил гунђања из ситуације у ситуацију указују на емоционално стање карактера, на његов темперамент, при чему познавалац италијанског може да препозна и неке изразе у Ломбардисјком дијалекту. Међународној популарности лика у великој мери је допринела и уметничка мимика овог анимираног лика.

Утицај на општу културу[уреди | уреди извор]

  • Линија је део инспирације у музичком споту песме групе Jamiroquai (Don't) Give Hate a Chance (2005), у којем се појављују тродимензионалне варијанте овог лика, као и рука и оловка уметника који га ствара.
  • У завршној секвенци једне епизоде јапанске аниме серије Time Bokan, три лика из серије се крећу на линији попут Линије.
  • Песма Bla Bla Bla – The Riddle Гиги Д'Агостиноа је посвећена Линији, у чијем музичком видеу се појављује лик малог човека, анимиран да се креће у ритму музике.
  • У 2008. години, реномирани уметнички часопис The Artist одаје почаст Освалду Кавандолију и његовом карактеру, чије је епизоде током година цртало тридесет италијанских стрип-уметника.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  1. ^ La Linea del grande Osvaldo Cavandoli Архивирано на сајту Wayback Machine (27. август 2016) (језик: италијански)
  2. ^ Filippo Mazzarella (2008): Un jazz euforico per la Linea di Cavandoli, Corriere della Sera, p. 21. (језик: италијански)