Леандар Севиљски

Из Википедије, слободне енциклопедије
Леандар Севиљски
San Leandro.jpg
Св. Леандар Севиљски
Датум рођења 534.
Место рођења Картахена
Датум смрти (600-03-13)13. март 600.
Место смрти Севиља

Леандар Севиљски је био епископ у Севиљи и брат Исидора Севиљског који је покрстио аријанског визиготског краља Рекареда у никејско хришћанство. Рођен је 534. у Севиљи а умро је 13. марта 600. или 601. године.

Хришћански свештеник, светац, рођен је у хиспаноримској породици. Био је најстарији од четворо деце - имао је два брата и једну сестру (Фулхенсио, Исидор и флорентина). Сви су као и он, постали свештеномученици. Данас су свеци заштитници картахенске дијецезе.

Његова породица је вероватно побегла из Картагене када су град заузели Византинци и настанила се у Севиљи, где се Леандар замонашио.

Његов брат, Исидор Севиљски, приписује му преобраћење Херменегилда 579. године. Архиепископ Севиље је постао око 584, исте године када је Леовигилд заузео град, да би га потом протерао.

Када се вратио из изгнанства, утицао је на Рекареда да се покрсти. Умро је крајем века у Севиљи. Претпоставља се да је имао сестру која се звала Теодосија или Теодора, која је била прва Леовигилдова жена, тако да су Херменегилд и Рекаред били његови нећаци, што објашњава његов велики утицај на њих. Нажалост, то су само претпоставке, нема чврстих доказа за ове тврдње.

Његови посмртни остаци се налазе заједно са остацима његова два брата и сестре, Фулхенсија, Исидра и Флорентине, у сребрној урни која је изложена на олтару катедрале у Мурсији.

Спољашње везе[уреди]