Легат Јакоба Келша

С Википедије, слободне енциклопедије
Легат Јакоба Келша
Оснивање1967.
ЛокацијаСомбор
 Србија
Врсталегат
АдресаБездан

Легат Јакоба Келша је посебна библиотека целина Градске библиотеке "Карло Бијелицки" у Сомбору који је основан 1967. године и смештен је у библиотечком огранку у Народној књижници и читаоници у Бездану.[1]

Живот и каријера дародавца[уреди | уреди извор]

Јакоб Келш (Kelsch Jakab) рођен је у Бездану 1890. године. Изучио је штампарски занат и постао штампар. Пре рата је радио у Бездану, а касније се преселио и запослио у Новом Саду, где је и преминуо.

Историјат формирања легата[уреди | уреди извор]

Народној књижници и читаоници у Бездану 1965, од инвентара поклонио је стилски орман за књиге, а исте године је почео да поклања и купује књиге за Књижницу. Избор је вршио сам, обилазећи књижаре, сајмове и антикварнице, поштом их слао у Народну књижницу, те је на тај начин зачета библиотека овог легата.

Поводом Дана Библиотеке у Сомбору на свечаној седници Савета, 19. марта 1967. године, поред краћег извештаја о животу и раду оснивача Библиотеке Карла Бијелицког, под називом "Уместо парастоса и венца", прочитано је и закладно писмо Јакоба Келша. Овим писмом, он је обавестио Сомборску библиотеку да Народној књижници и читаоници у Бездану поклања 30.000 динара за набавку књига. Овај чин представља и званично формирање библиотеке легата у стварању.

Келш је тестаментом завештао новчана средства за набавку књига за Народну књижницу и читаоницу у Бездану, а услов дародавца био је да све купљене књиге буду на мађарском језику.

Године 1971. износ од тадашњих 18.000 динара уложен је на две штедне књижице (по 8.000 и по 10.000 динара). По тадашњем курсу то је било 1.200 долара. Еквивалент вредности тадашњих 18.000 динара је око 760.000 садашњих динара. Ова новчана средства су орочена, а од камате су током година куповане књиге за огранак у Бездану. Последња куповина обављена је 1991. године.[1]

О легату[уреди | уреди извор]

Легат Јакоба Келша чини 4.435 библиотечко-информационих јединица.

Легат има посебну књигу инвентара, а свака јединица обележена је печатом – ex libris на коме је, на мађарском језику, назначено да је то поклон Јакоба Келша Народној књижници и читаоници у Бездану (Kelsch Jakab ajándéka a Bezdáni Népkönyvtár és Olvasóterem tulajdona).

Формиран је лисни алфабетски (абецедни) и стручни каталог.

Легат је смештен у посебну просторију по систему УДК, односно УДК број је уједно и сигнатура.

На зиду се налази спомен-плоча дародавца и његов велики портрет, рад Ивана Јакобчића, академског сликара из Сомбора.[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в Библионет 2016 (Крагујевац, 26-28. мај) (2016). Легати и библиотеке целине. Београд; Крагујевац: Заједница матичних библиотека Србије ; Народна библиотека "Вук Караџић" Крагујевац. стр. 325—326.