Легат (титула)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Disambig.svg
Друга значења су пописана у страници Легат (вишезначна одредница).
rmn-military-header.png

Римско краљевство
753. п. н. е.510. п. н. е.
Римска република
510. п. н. е.27. п. н. е.
Римско царство
27. п. н. е.476.

Принципат
Западно царство

Доминат
Источно царство

Редовни магистрати

Цензор
Конзул

Претор
Едил

Квестор
Трибун

Ванредни магистрати

Диктатор
Magister equitum
Војни трибун
с конзулском влашћу

Тријумвири
Децемвири

Промагистрати

Проконзул

Пропретор

Прокуратор

Титуле и почасти
Цар

Принцепс
Доминус
Император
Цезар
Август
Тетрарх

Pontifex maximus
Magister militum
Легат
Официјус
Префект
Ликтор

Римско право

Сенат
Скупштине

Курсус хонорум
Аукторитас

п  р  у

Легати су, у доба касне републике, били сенатори, који су служили под војним заповедницима, и на чију су препоруку били наименовани од Сената. Помпеј и Цезар су наименовали своје легате, који су имали пропреторска овлашћења и често су практиковали полунезависну команду.

Викицитати”Улога легата се јасно разликује од улоге заповедника; први морају све радити у складу са правилима, док други морају, без ограничења, одлучивати о свеобухватној стратегији.”
({{{2}}})

(Caesar, BCiv 3. 51).

Викицитати“Јер је другачија улога легатова, а другачија заповједникова; један све ради по заповједи, а други може слободно да одлучује о најважнијим пословима.”
({{{2}}})

(превод др Ахмеда Тузлића).

Август је развио ову идеју тако што је, поставио легата, сенатора конзуларног ранга, који је касније имао титулу legatus Augusti propraetore, да управља сваком провинцијом за коју је био одговоран, осим Египта, који је имао коњичке официре. Сваком легијом у провинцији управљао је сенатор са преторским овлашћењима (лат. Legatus legionis), који је био потчињен намеснику.

У провинцијама са једном легијом намесник је командовао и том легијом, осим у Африци, где је Гај поставио посебног легата, остављајући проконзула за цивилну администрацију. Легати Аугусти су ретко држали више од два старија заповедника, углавном у трајању од три године. Многи су своје каријере забележили на споменицима, међутим, тумачење ових записа је дискутабилно и остаје сумња у то да ли су многи од њих били систематски припремани за војну команду, или имали значајније војно искуство.

Легатус Аугусти пропреторе су, такође, одређивали сенатора са посебним задатком. Њега је постављао владар, написмено, од II века као свог саветника и пратиоца (цомес) у походима.