Легија за заслуге

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Легија за заслуге
Us legion of merit legionnaire.png
Легија за заслуге
Додељује Министарство одбране САД
ТипМедаља
Додељује се заизузетно заслуге у обављању услуга и врхунским достигнућима
Прво одликовање1942.
Важносни ред одликовања
Следеће (више)Медаља за одбрамбене услуге
Следеће (ниже)Истакнути летачки крст

Легија за заслуге (енгл. Legion of Merit) је војно одликовање у оружаним снагама Сједињених Америчких Држава, која се додељује за изузетно заслуге у обављању услуга и важним достигнућима. Ово одличје се даје америчким војним лицима као и војним и политичким личностима страних држава. Легија за заслуге (командантски степен) је једна од само два војна одликовања у Сједињеним Америчким Држава која се носи око врата (поред Медаље части). Легија за заслуге је на шестом месту у редоследу приоритета америчких војних одликовања, налази се иза Медаље за одбрамбене услуге, а испред Истакнутог летачког крста, али спада у највише америчко одликовање намењено страним држављанима У савременој употреби у оружаним снагама САД, Легија за заслуге се обично додељује припадницима копнене војске, маринцима, и ваздухопловним снагама, генералима и пуковницима, као и припадницима ратне морнарице и обалске страже, војним лицима за услуге на врло високим штабним позицијама. Такође се може доделити официрима нижег ранга и старијим регрутованом особљу, али ови случајеви су ређи.

Критеријуми[уреди]

Степени су, врховни командант, командант, официр и легионар, додељују се само припадницима оружаних снага страних држава у оквиру критеријума наведених у Уредби оружаних снага САД под бројем 672-7 и заснива се на основу чина или положаја примаоца на следећи начин:

  • Врховни командант: шеф државе или шеф владе. Овај степен је установљен од стране председника Френклин Делано Рузвелта за америчке савезнике у Другом светском рату, односно савезничке команданте, током заједничког десанта или инвазије. Председник има овлашћење да додели овај степен на основу Уредбе 9260 став 3б, од 29. октобра 1942.
  • Командант: еквивалент америчког начелника штаба војске или неком вишем положају, али не и шефу државе.
  • Официр: генералу или вишим официрима, који се на положају налази, испод америчког начелника штаба војске; пуковнику, који се налази на позицији где обавља задатке од велике важности, послови који се подударају за генерале; као и страном војном аташеу.
  • Кавалир: примаоци нижег ранга, који нису наведени изнад.

Легија за заслуге се додељује припадницима оружаних снага Сједињених Америчких Држава без степена. Главни критеријум у овом случају наводи се „за изузетно залагање и понашање у обављању преосталих услуга и достигнућа“. Код војске и ваздухопловства, на Легији за заслуге, налази се лист храста, а код морнарице, маринаца и обалске страже налази се звезда.

Галерија[уреди]

Врховни командант Командат Официр Кавалир
Us legion of merit chief commander.png
Us legion of meit commander.png
Us legion of merit officer.png
Us legion of merit legionnaire.png
Траке
US Legion of Merit Chief Commander ribbon.png
US Legion of Merit Commander ribbon.png
Us legion of merit officer rib.png
Us legion of merit rib.png