Лего

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Лего лого (1998)
У Лего коцкама постоје недељиви делови, као што је овај на слици.
Уз купљену играчку добија се упутство за склапање, али се од једне или више играчака може направити огроман број различитих, које можете осмислити сами, без упутства. Тако је настао и „замак“ на слици.
Lego Duplo

Лего је врста играчака која се састоји од малих пластичних делова који се могу међусобно спајати, и на тај начин направити скоро све што се може замислити. Делови се једноставно спајају и раздвајају (не користе се лепак, маказе и слично) што доприноси брзини склапања. Делови су израђени од трајних материјала, тако да играње може да траје годинама. Код Лего коцкица, машта је најбитнија, јер није потребна техничка вештина.

Лего коцке су једна од најомиљенијих играчака за децу и одрасле. Лего коцке се користе не само код куће, него и у школама и вртићима за развијање и логику.

Лего коцке су већ одавно престале да буду само играчке, него су и предмет обожавања целог света. Не постоји ни једна земља у Европи, која нема свој Лего фан клуб. Љубитељи Лега са целог света долазе да се сретну и попричају о Лего коцкама.

Мало историје[уреди]

  • Име Лего, потиче од фразе „leg godt“, што на данском значи: лепо се играј.
  • Прве Лего коцке су направљене 1949. године.

Ауторска права[уреди]

  • Име Лего (LEGO®) је заштићено. Ипак, реч „лего“ је постала синоним за тип играчки које се могу склапати на одређен начин.

Технички подаци[уреди]

  • Лего коцке се праве са прецизношћу од 2 микрометра
  • Лего коцке из 1963. се могу уклапати са данашњим.
  • У просеку се произведе 600 делова Лего коцкица у секунди.
  • У августу 2006. су се у продаји нашле и Лего коцке на тему „Сунђер Боб Коцкалоне

Системи[уреди]

Однос величине Лего Дупло (већа) и Лего Систем (мања коцкица).
Лего Техник коцкице.

Постоји више различитих система Лего коцкица који се разликују по величини и облику коцкица:

Различите примене Лего коцкица[уреди]

Лего фигурице[уреди]

Лего фигурице настале су за потребу Лего Ситија. Тада је настало правило да фигурице морају бити жуте боје и морају бити срећног израза лица. Али за потребу Лего пирата фигурице су постале љуте, тужне, задовољне. Прве фигурице у боји људске коже насталаје за потребе Лего Звездани ратови. Данас постоји само једно правило. Фигурице у Лего темама морају имати жуту кожу (осим у изузецима Лего Дупло и Лего пријатељи), а у филмским темама кожу нормалне боје.

Лего производи[уреди]

Лего производи се могу делити на Лего теме и филмске теме

Лего теме[уреди]

Филмске теме[уреди]

  • Тема је игрица, а не филм.

ЛЕГО Продавнице[уреди]

Компанија Лего има 90 малопродајних објеката (68 у Сједињеним Америчким Државама, 13 у Великој Британији, 9 у Немачкој, 6 у Канади, 2 у Француској, 1 у Аустрији и 1 у Данској). Такође постоји и неколико продавница у Downtown Disney шопинг комплексу у Дизниленду и Вал Март Дизни Резорту као и у Мал оф Америка у Блумингтону, Минесота. 24 новембра 2013 године, Лего малопродајни објекат је отворен у Лими, Перу, у Џокеј Плаза Шопинг Центру. Отварање сваке продавнице се прославља тако што се током читаве недеље прави велика Лего статуа која је већа од човека. Та статуа коју углавном креирају деца и главни лего градитељи, потом буде изложена у новој Лего продавници. У септембру 2014, Лего је отворио малопродајни објекат у Загребу, Хрватска, што га чини првом званичном Лего продавницом у Југоисточној Европи.[1] Прва Лего продавница у Србији jе отворена 14. септембра 2017. у Београду.

Референце[уреди]

  1. ^ „Лего малопродаја у југоисточној Европи”. MojeKockice. 30. 06. 2015. Приступљено 2. 10. 2014. 

Спољашње везе[уреди]