Ледени човек (стрип)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Насловна страна ЛМС-514: Ледени човек, 1982.
Оригинална насловна страна Lily e il cacciatore. Аутор: Ivo Milazzo, 1979.

Ледени човек је 25. епизода стрип серијала Кен Паркер објављена у Лунов магнус стрипу бр. 514. Објавио ју је Дневник из Новог Сада у септембру 1982. године.[1] Имала је 94 стране и коштала 23 динара (1,12 DEM; 0,44 $). Епизоду је нацртао Иво Милацо, а сценарио написао Ђ. Берарди. Аутор насловне стране је непознат.[2]

Оригинална епизода[уреди]

Оригинална епизода објављена је у децембру 1979. године под насловом Lily e il cacciatore (Лили и ловац.).[3][4] Издавач је била италијанска кућа Cepim. Коштала је 500 лира (0,62 $; 1,07 DEM). Оригиналну насловницу је нацртао Иво Милацо.

Кратак садржај[уреди]

Радња се дешава у децембру 1875. године. Овога пута Кен се налази са батаљоном војника у утврђењу у изградњи Форт Шо (близу Великих водопада и Сунчане реке у Монтани). На почетку епизоде Кен спашава малог пса мешанца из клопке за зечеве, и даје јој име Лили (по Тигрици Лили, тада популарној pin-up девојци).

Форт Шо је утврђење које је се управо гради, након договора Америке владе и предсатвника локалних индијанских племена по коме би утврђење требало да означи границу након које ће индијанци бити заштићени. Кен је, међутим, сумњичав према овом договору, јер у име индијанаца угворе потписују четворицса индијанаца, који не представљају никога, већ су се продали ”за неколико прекричавача и шаку дувана”. У сред ноћи, Дакоте изненада нападају војнике и праве покољ у логиору. Једини преживели је Кен, који је тешко рањен на два места. Лили га најпре спашава од вукова. Након тога Кен успева да се докопа пећине.

Референце[уреди]

  1. ^ Списак свих епизода ЛМС-а може се погледати овде.
  2. ^ Списак свих епизода објављених у ЛМС може се погледати овде.
  3. ^ Списак оригиналних епизода доступан је овде.
  4. ^ Још један списак оригиналних епизода се може видети овде: http://chemako-comics.blogspot.co.at/p/la-storia-di-ken-parker.html. Приступљено 28.01.2017.