Лекари у Српској краљевској академији од 1886. до 1947.

С Википедије, слободне енциклопедије
Печат Српске краљевске академије

Лекари у Српској краљевској академији (СКА) од 1886. до 1947. у наведеном периоду прво нису били чланови, јер ове највиша научна и уметничка установа у Краљевини Србији, када је реорганизован и установљена на основу Основног закона Краљевско-српске академије, који је Скупштина Краљевине Србије изгласала, а краљ Милан Обреновић прогласио 1/13. новембра 1886. године, није предвиђала Академију медицинских наука, већ је лекаре сврставала у посебно удружење (Српско лекарско друштво). До тада су ипак неки лекари били чланови СКА, али као чланови Академије уметности (Лаза К. Лазаревић и Милан Јовановић, Морски), односно Академије философских наука (Владан Ђорђевић).[1] Лекари су то постали тек тридесетих година 20. века, када су Академији природних наука поднети на оцену први радови из области физиологије и паразитологије.

Задатак и организација Академије[уреди | уреди извор]

Зграда у Бранковој 15. у којој је од 1909—1947. било седиште СКА
Задатак

Задатак Академије, како то стоји у њеном оснивачком акту био је:

„да науку обрађује и унапређује, да поставља и одржава здраве основе научноме суду, да обелодањује и изазива истраживања научна у природи, друштву и историјским споменицима, да потпомаже удомаћивање и развитак виших уметности, да удруженом снагом за напредак просвете извршава оно, за шта је посебна снага недовољна“.

Организација

У организационом погледу, Академија је имала четири одсека (стручне Академије):

  • Академију природних наука,
  • Академију философских наука,
  • Академију друштвених наука
  • Академију уметности.

Као штосе из овога види СКА у свом саставу није имала Академију медицинских наука.

Првих шеснаест академика и првог председника Академије – Јосифа Панчића,[2] именовао је краљ Милан 5. априла 1887. године. Висок научни и уметнички ниво требало је да буде обезбеђен избором ограниченог броја већ афирмисаних научника и уметника.

Учешће лекара у раду Академије[уреди | уреди извор]

Српска краљевска академији у почетку је свој делокруг рада ограничавала на научни и уметнички рад, што је такође било дефинисано једним чланом Закона по којем је:

„разрађивање пољске привреде, лекарства, законодавства и богословије, као и ширење наука и уметности оставља се посебним удружењима, а уз готовост Академије за заштиту и помоћ“...

На основу овог члана медицинска струка је остала не у делокругу рад Академије већ, у делокругу Српског лекарског друштва. Одлука је донета на основу чињенице да је у том историјском периоду Српско лекарско друштво успешно радило већ 15 година, и да зато сва питања из области медицине (стручна и научна), треба да остану, у његовом делокругу.

Међутим, до одређених промена дошло је 1922. године, када су Академији природних наука поднети на оцену први радови из области физиологије и паразитологије, чији су аутори били доктори медицине – Ксенофон Шаховић, који ће наредне године бити изабран за доцента Медицинског факултета и Момчило Иванић, лекар Лабораторије за тропске и паразитарне болести у Београду.[3] Ова два рада разматрали су доктори биологије и професори Филозофског факултета Универзитета Живојин Ђорђевић и Иван Ђаја, који су исте године били изабрани за чланове Академије природних наука.

Од 1926. године у раду Академије учествовали су и новоизабрани лекари као дописни чланови СКА: професори Медицинског факултета Рихард Буријан и Ђорђе Јоанновић (до смрти 1932. године).

Између 1921. и 1927. године, председник Српске краљевске академије био је Јован Цвијић, који се залагао да се радом Академије обухвате и „лекарске, правничке и привредне струке“. На неки начин, та идеја је, почела полако да се остварује, али је медицина све до почетка Другог светског рата у Академији остала заступљена само кроз појединачне радове из фундаменталних дисциплина.[4]

Ипак у међуратном периоду у Гласу Академије природних наука  објављено је више радова из области физиологије, патолошке физиологије, онкологије, микробиологије, експерименталне патологије, биофизике и психологије, чији су аутори били већином наставници и асистенти Медицинског факултета: Ксенофон Шаховић, Ђорђе Јоанновић, Илија Ђурчић, Милутин Нешковић, Ђорђе Протић, Лазар Станојевић, Марија Вишњић Фрајнд, Радивоје Беровић, Драгољуб К.Јовановић и Ернест Мисловицер. По броју поднетих и објављених радова издвајао се Ксенофон Шаховић, који је 1940. године изабран за дописног члана Академије.

После Другог светског рата али пре реорганизације Српске краљевске академије у Српску академију наука, изабрани су лекари: професор Ђорђе Нешић за правог члана и професор Коста Тодоровић за дописног члана.

Укупан број доктора медицине изабраних за чланове Српске краљевске академије током 61 године њеног постојања био је 15, од којих су:

Почасни чланови нису били активни учесници у раду.[5]

У периоду рада Српске краљевске академије, који је био обележен покретањем систематских научних истраживања, у првом реду у областима лексикографије, етнографије и историје, започет је, иако само у виду појединачних истраживања и студија, и рад у фундаменталним биомедицинским наукама.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Ћирковић, Сима, „Преглед историје Академије и учених друштава у Србији“, у: Српска академија наука и уметности 1886–1986 , Београд: Српска академија наука и уметности, 1987, 15–96.
  2. ^ Диклић, Никола, „Јосиф Панчић“, у: Живот и дело српских научника , књига I, уредник Милоје Сарић, Београд: Српска академија наука и уметности, 1996. 1–61
  3. ^ Савићевић, Милорад, ур., Професори Медицинског факултета у Београду: од оснивања до педесетих XX века , Београд: Медицински факултет у Београду, 2003.
  4. ^ Станић, Миле, Грађа о именовању првих чланова Српске краљевске академије , Београд: Српска академија наука и уметности, 2010
  5. ^ Бубаширевић, Владимир, „Александар Ђ. Костић“, у: Живот и дело српских научника , књига IX, уредник Владан Д. Ђорђевић, Београд: Српска академија наука и уметности, 2004, 91–125

Спољашње везе[уреди | уреди извор]