Леовић палата у Суботици

С Википедије, слободне енциклопедије
Леовић палата
Леовић палата у Суботици
Опште информације
МестоСуботица
ОпштинаСуботица
Држава Србија
Време настанка1893.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуМеђуопштински завод за заштиту споменика културе
www.heritage-su.org.rs

Леовић палата у Суботици се налази на адреси Парк Рајхл Ференца 11, подигнута је 1893. године и представља непокретно културно добро као споменик културе.

Архитектура[уреди | уреди извор]

Фотографија палате

Палата је саграђена према пројектима архитеката Едена Лехнера и Ђуле Партоша, за Симона Леовића, јавног бележника, у време продора новог стила-сецесије који је најављивао епоху модерне архитектуре. Грађена је као једноспратни објекат са високом приземљем и сутереном, разуђене основе са функционалним распоредом просторија. Прочеље је изведено у жутој "свиленој" фугованој цигли, а отвори су маркирани благим таласањем прозорских оквира изведених у камену. Разиграности облика доприносе атике са цветним завршецима на врху, у форми тролиста, честе на француским грађевинама ранијих столећа, затим осмоугаони торањ, лантерна на крову, ритам прозорских отвора и балустрада спратне терасе. Декоративни елементи су природни, трајни материјали, опека, камен, жолнаи керамика, цреп и дрво капије акцентовано гвожђем.

Палата са својим складним облицима, њиховим ритмом, колористичким сазвучјем аутентичних материјала, сврстава се у репрезентативна дела архитектонског наслеђа града Суботице. По архитектонско-стилским вредностима представља један од изразитих Лехнерових међаша на путу у карактеристичну архитектуру на прелазу векова.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.