Леска

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ed NL icon.png
Овај чланак је део пројекта семинарских радова на Пољопривредном факултету у Београду.
Датум уноса: новембар и децембар 2015.
Википедијанци: Ова група студената ће уређивати у ГИП-у и молимо вас да не пребацујете овај чланак у друге именске просторе Википедије.
Позивамо вас да помогнете студентима при уређивању и допринесете да њихови уноси буду што квалитетнији.
леска
лист и плод
лист и плод
Статус угрожености:
Безбедан таксон
Систематика
царство: Plantae
раздео: Magnoliophyta
класа: Magnoliopsida
ред: Fagales
породица: Betulaceae
род: Corylus
врста: C. avellana
Биномијална номенклатура
Corylus avellana
L.
Екологија таксона

Леска[уреди]

Леска (обична леска), лат. Corylus avellana, је разранат жбун или мање дрво из породице лески (Corylaceae). Плод леске је лешник.

цваст реса

Морфолошке и физиолошке особине леске[уреди]

Леска је жбунастог облика, мањих размера (3-5м) и разгранате круне. Цвета пре листања фебруара и марта, а некад и почетком априла. Мушки цветови се развијају с јесени, док се женски налазе испод мушких на врло краткој дршци.

Оплодња[уреди]

Оплодња умногоме зависи од места на којем се налазе женски цветови. Често се на врху гранћице налазе женски цветови,а испод њих мушки. У овом случају је оплодња сопственим поленом мало вероватна. Такође није ретко да се женски цветови налазе испод мушких. Утим случајевима је највероватнији директан пренос полена на жиг тучка. Цветање траје 2-10 недеље. Женски цветови остају дуђе отворени, а жиг је способан да прими полен и до 6 недеља. Плод леске почиње да се развија тек у мају, пошто тада настаје оплођивање.

Природни услови за гајење леске[уреди]

Пошто има плитак корен, леска не поставља посебме услове у погледу земљишта. Највише јој одговарају средње тешка земљишта богата кречом. Леска тешко подноси сув ваздух. Добро подноси засејавање и може се гајити као поткултура. Ниске температуре у току цветања лески најчешће наносе велике штете. Мада она у тој фази подноси много ниже температуре него друге врсте воћака. У зимском периоду може издржати и врло ниске температуре.

Референце[уреди]

Воћарство, др Спасоје Булатовић, стр 180