Лесковачки роштиљ

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Лесковачки роштиљ представља скуп печених јела карактеристичних по љутом укусу, претежно сачињених од меса.[1]

Лесковачки роштиљ базира се на свињском и јунећем месу [2]. Чини га више врста јела печених на роштиљу у која спадају јела од млевеног меса: ћевапчићи, пљескавице и уштипци као и свеже и димљене кобасице, вешалице, мућкалица, ражњићи, а последњих деценија и пилећи батаци очишћени од костију и пилећа џигерица ролована у сланини.

Лесковачка кухиња припада кухињама са највећим учешћем поврћа у виду великог броја различитих витаминских салата. Зачини који се користе су биљног порекла, такође пуни минерала и витамина. Масноће животињског порекла су заступљене у минималним количинама, а уље се користи искључиво у сировом стању. Љути додаци су необавезни. Лесковачки кулинарски специјалитети се припремају на отвореном жару, на ћумуру, што им обезбеђује изузетан укус и сочност.

Познато је да су пре рата ћевабџије из Лесковца, мајстори у спремању ћевапчића, слали свеже кобасице ескпресним возовима у разне крајеве. У то време месо за ћевапчиће се сецкало на пању и од њега је спреман роштиљ. Сецкано је специјалним великим сатарама углавном јунеће месо. У историји Лесковца име Миодрага Глигоријевића Бурета [3] памтиће се као име човека који је прославио град и омогућио да Лесковац у Србији и иностранству буде познат као колевка роштиља. У многим јеловницима у земљи и иностранству упућени су његови специјалитети као што су ћевапчићи, пљескавица, уштипак и мућкалица.

Припрема меса[уреди]

Млевено месо се припрема тако што се насече на комаде и остави да одстоји, па се након крупног млевења опет оставља да одстоји на температури до 4°C око 24 сата, да би се затим поново самлело ситније и добро умесило уз додатак зачина и соде бикарбоне или минералне воде. [4] Од овако припремљеног меса праве се ћевапчићи, пљескавице и лесковачки уштипци. [5] Последњих деценија се додају и сојине љуспице због ниже цене, лакшег обликовања и мањег скупљања пљескавица и ћевапчића приликом печења. [6]

Месо у комадима за вешалице, ражњиће и мућкалице, такође се спрема бар један дан унапред тако што се исече, зачини и сложи и остави на истој температури.

„Лесковачком возу” нису могли да одоле ни Де Гол, Кенеди, Салвадор Аљенде, Јосип Броз Тито, Вили Брант, Алдо Моро, енглеска краљица Елизабета, принц Томислав Карађорђевић, Софија Лорен, Ричард Бартон, Орсон Велс, Хрушчов, Брежњев, Боби Чарлтон, Џорџ Бест, Пеле и многи други.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]