Летонија

С Википедије, слободне енциклопедије
Летонска Република
Latvijas Republika  (летонски)
Химна: Боже, благослови Летонију!
(лет. Dievs, svētī Latviju!)
Положај Летоније
Главни градРига
Службени језиклетонски
Владавина
ПредседникЕгилс Левитс
Председник ВладеКришјанис Каринш
Историја
Независност18. новембар 1918,
од Совјетског Савеза
4. мај 1990.
Географија
Површина
 — укупно64.589 km2(121)
 — вода (%)1,5
Становништво
 — 2014.[1]2.003.000(148)
 — густина31,01 ст./km2
Економија
Валутаевро
Остале информације
Временска зонаUTC +2
Интернет домен.lv
Позивни број+371

Летонија (лет. Latvija), или званично Летонска Република (лет. Latvijas Republika) држава је у северној Европи.[2] Летонија има копнене границе са друге две балтичке државеЕстонијом на северу и Литванијом на југу — и са Русијом и Белорусијом на истоку. На западу, Летонија дели поморску границу са Шведском. Главни град Летоније, Рига, највећи је град прибалтичких држава.

Летонију чине четири културноисторијска региона: Курземе (Курландија) на западу, Земгале у центру, Видземе на северу и Латгале на истоку. Некада се сматра да је Земгале део области Курземе, па тако грб Летоније приказује 3 звезде које симболизују Курземе, Видземе и Латгале.

Историја[уреди | уреди извор]

Градска кућа у Риги у 17. веку

Првобитно позната као Ливонија, област данашње Летоније је била под утицајем немачког Ливонијског братства мача од 13. века па до 16. века када су институт Ливоније укинуле локалне аристократе, и продале га Пољској. Током неколико ратова, различите регионе Летоније су окупирале Пољска, Шведска и Русија. Међутим, у 18. веку, током Великог северног рата и касније, након подела Пољске, Русија је преузела контролу над Летонијом и околним областима.

Док је била под немачком окупацијом, Летонија је била у саставу Рајхскомесаријата Остланд. Након пораза нациста, Летонија се вратила под совјетску администрацију као Летонска ССР. Када се Совјетски Савез распао, Летонија је искористила прилику да прогласи независност 21. августа, 1991. Летонија је 2004. постала чланица НАТО-а и Европске уније.

Географија[уреди | уреди извор]

Карта Летоније

Положај[уреди | уреди извор]

Државе са којима се Летонија граничи су: Белорусија, Естонија, Литванија, и Русија . Површина државе износи 64.589 km².

Летонија има повољан географски положај; смештена између остале две балтичке државе представља укрштање путева између југа и севера, од Балтика према истоку. На западу, Летонија излази на Балтичко море, веома важно за привреду државе. Обале су слабо разуђене. На северозападу се налази Ришки залив, назван по главном граду државе.

Геологија и рељеф[уреди | уреди извор]

Летонија је претежно равничарска земља, па је рељеф углавном једноличан. Идући према истоку, терен се мало уздиже. Највиши врх Летоније је Гаизинкалнс висок свега 312 m.

Воде[уреди | уреди извор]

Летонија има много језера – око 3.000. Већином су ледничка, а највише их је на југоистоку и у приобалној низини. Највећи водоток је Западна Двина која тече са Валдајске узвисине, истог узвишења у Русији с којег теку и Волга, Дњепар и Ловат.

Највећи град је Рига, који је уједно и главни град државе. Још неки важнији градови су Лиепаја и Даугавпилс.

Лиепаја је позната по многим обележјима. У њој се налази највеће балтичко бродоградилиште, па се овај град често назива и летонским Ливерпулом. Позната је и по својој музичкој традицији и концертима.

Клима[уреди | уреди извор]

На климу Летоније утиче више фактора; рељеф, географски положај, отвореност према мору (близина Атлантика) идр. Зиме су хладне, а лета умерено топла. Просечна годишња температура износи 26 °C.

Флора и фауна[уреди | уреди извор]

Национални паркови[уреди | уреди извор]

У Летонији постоје четири национална парка:

Име Основан Величина (km²) Слика
Национални парк Гауја 1979. 917,45 Ergeljuklintis424aug037qg.jpg
Национални парк Разна 2007. 532 Raznas ezers.JPG
Национални парк Кемери 1997. 381.65 Liela Kemeru taka 5jul03.JPG
Национални парк Слитере 1999. 264.9

Административна подела[уреди | уреди извор]

Летонија је подељена на 26 округа, звани rajons. Статус округа има и 7 већих летонских градова:

Становништво[уреди | уреди извор]

Цркве у Летонији

Према попису из 2011, најбројније становништво Летоније чине Летонци, 62,1%. Значајну улогу имају и Руси, њих 26,9%. Од осталих народа овде живе Белоруси, Литванци, Украјинци, Пољаци и др.[3]

Због присутности Немаца током историје, Летонци се верски изјашњавају као протестанти (по учењу Мартина Лутера), односно католици.

Привреда[уреди | уреди извор]


Језик[уреди | уреди извор]

Летонски језик спада у групу балтичких језика и службени је језик у Летонији. Ипак, постоје несугласице. Део руске националне мањине се не слаже са учењем летонског у школама, тврдећи да је за време Совјетског Савеза, у свим његовим чланицама, руски био службени језик. Било како било, на улицама можете чути народ како говори и летонским и руским језиком.

У летонском језику може се наћи и доста туђица из немачког, те скандинавских и словенских језика.

Латгалијски језик је дијалекат летонског језика присутан на истоку Летоније. Говори га око 150.000—200.000 људи. Ливонски језик је језик из породице угро-финских језика који говори још тридесетак људи. Оба ова језика су заштићена законима.

Култура[уреди | уреди извор]

Битан утицај на летонску културу имали су историјски и друштвени разлози, што је највише осетно на архитектури грађевина у већим градовима, нпр. у Риги. Катедрале и цркве грађене су у немачком стилу.

Код музике, велика се пажња посвећује традиционалној музици, али ни модерна, забавна музика није запостављена. Град Лијепаја, назива се још и градом рокера јер из њега потичу најпознатији летонски рокери свих времена: Фоминс & Клеинс, Ливи и др.

Спорт[уреди | уреди извор]

Популарни спортови у Летонији су: хокеј на леду, фудбал, кошарка, атлетика и тенис.

Кошаркашка репрезентација Летоније је дванаест пута учествовала на Европским првенствима, а освојила је злато 1935. на првом Европском првенству и сребро 1939. године. На Олимпијским играма је учествовала само 1936. године, где је заузела 18. место.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Национална агенција за статистику [1] Архивирано на сајту Wayback Machine (28. јун 2013)
  2. ^ United Nations Statistics Division - Standard Country and Area Codes Classifications
  3. ^ Population Census 2011 - Key Indicators, Приступљено 10. 4. 2013.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]