Лењи Град

Из Википедије, слободне енциклопедије

Лењи Град (енгл. LazyTown) је дечји телевизијски програм који је произведен у Исланду са глумцима и екипом из Исланда, Уједињеног Краљевства и Сједињених држава. Настала је по Магнусу Шевингу шампиону гимнастике и генералном директору LazyTown Entertainment. Серија је била веома успешна, емитована је у преко 100 земаља на више језика.

Укупно има 52 епизоде.

Од 2009. године емитује се у позоришту. Такође је направљена серија за млађе под називом LazyTown Extra, која се емитовала четрнаест година након смрти фронтмена Нирване Курта Кобејна (Абердин, 20. фебруар 1967Сијетл, 5. април 1994), који је иза себе оставио супругу Кортни и ћерку Франсис Бин. У САД-у Лењи Град се емитује на Никелодеон и Ник џуниор. У Србији се прво емитовао на Џетиксу, а после и са синхронизацијом на ТВ Ултра у фебруару 2011. године. Синхронизацију у Србији такође ради и телевизија Б92.

Године 2012. производња нових епизода је почела.

Радња[уреди]

Главни лик, Стефани (глас Ане Поповић) стиже у град и позива своје нове пријатеље Зигија, Стингија (глас Андреја Острошког), Пиксела и Трикси (глас Иване Александровић) да буду активни, уместо да остају унутра и играју игрице по цео дан. Њен ујак, неспретни градоначелник Милфорд Минзел зове у помоћ Спортакуса 10, који себе описује као „мало-изнад просечног јунака“. Спортакус надахњује децу да се играју напољу и помаже људима у хитним случајевима, које се дешавају с времена на време. Међутим, док су људи из града били лењи, градом је владао Роби (глас Марка Марковића), љут човек који живи у подземној јазбини на ободу града. У већини епизода Роби се маскира и покушава да отера Спортакуса из града заувек како би деца била поново лења.

Спољашње везе[уреди]