Лига пољских породица

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Liga Polskich Rodzin
Лига пољских породица
LPR logo.svg
ВођаВитолд Балажак
Основана30. маја, 2001.
Седиштеул. Hoża 9,
00-528 Варшава
Млади огранакСвепољска омладина
Идеологијанародна демократија, хришћанска демократија
Међународно чланствоАлијанса за Европу нација
Европска странкаIndependence and Democracy
Боје     црвена,      бела и      плава
Веб-сајт
www.lpr.pl

Лига пољских породица (пољ. Liga Polskich Rodzin), ЛПП (LPR) је политичка партија настала у априлу 2001. године (регистрована 30. маја 2001). ЛПП је ујединила идеје католичко-народних партија, као: Народно Стронњицтво (пољ. Stronnictwo Narodowe), Пољско Споразумење (пољ. Porozumienie Polskie), Католичко-Народни Покрет (пољ. Ruch Katolicko-Narodowy)...

У стварању партије помогле су организације као Свепољска омладина (пољ. Młodzież Wszechpolska) (обновљена 1989. године од каснијег лидера ЛПП — Романа Гјертиха), Радио Марија (Radio Maryja).

Политички програм[уреди]

Главни политички циљ је супротстављање продаји власништва Пољске странцима, излазак из Европске уније у корист побољшања сарадње са САД и Русијом или сарадње са државама ЕУ али „под истим правима и условима“. Ова партија има конзервативан карактер, са акцентом на католичку традицију. Економски програм има јак социјалан карактер и базира се на одбрани пољског тржишта и непријатељском односу према страном капиталу.

Партија се противи: легализацији еутанзије и побачаја, регистрацији удружења хомосексуалаца, увођењу професионалне војске, легализацији тзв. „лаких дрога" и одвајању цркве од државе.

Не подржава ликвидацију Повјата.

ЛПП подржава: одржавање бесплатне едукације и здравствених служби, повлачење пољске војске из Ирака.

Историја ЛПП[уреди]

ЛПП на парламентарним
избором

На изборима 2001. године ЛПП је добила 7,87% гласова и 38 посланичких мандата.

До избора 2002. године ЛПП је подељена.

На референдуму 2003. заговарала је не прихватање прикључења ЕУ. На изборима 2004. године за Европски парламент ЛПП је добила 15,92% гласова и 10 мандата. У Европском парламенту делује у оквиру групе униоскептика Независност и демократија (Independence and Democracy). За странку је везан и лист „Нова пољска мисао (Nowa Myśl Polska)" и "Racja Polska"

Посланици Сејма V каденције[уреди]

посланик, број гласова

Сенатори VI каденције[уреди]

Посланици Европског Парламента (2004—2009)[уреди]

Спољашње везе[уреди]