Лига пољских породица

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Liga Polskich Rodzin
Лига пољских породица
LPR logo.svg
Вођа Витолд Балажак
Основана 30. маја, 2001.
Седиште ул. Hoża 9,
00-528 Варшава
Млади огранак Свепољска омладина
Идеологија народна демократија, хришћанска демократија
Међународно чланство Алијанса за Европу нација
Европска странка Independence and Democracy
Боје Црвена, Азурна
Веб-сајт
http://www.lpr.pl

Лига пољских породица (пољ. Liga Polskich Rodzin), ЛПП (LPR) је политичка партија настала у априлу 2001. године (регистрована 30. маја 2001). ЛПП је ујединила идеје католичко-народних партија, као: Народно Стронњицтво (пољ. Stronnictwo Narodowe), Пољско Споразумење (пољ. Porozumienie Polskie), Католичко-Народни Покрет (пољ. Ruch Katolicko-Narodowy)...

У стварању партије помогле су организације као Свепољска омладина (пољ. Młodzież Wszechpolska) (обновљена 1989. године од каснијег лидера ЛПП — Романа Гјертиха), Радио Марија (Radio Maryja).

Политички програм[уреди]

Главни политички циљ је супротстављање продаји власништва Пољске странцима, излазак из Европске уније у корист побољшања сарадње са САД и Русијом или сарадње са државама ЕУ али „под истим правима и условима“. Ова партија има конзервативан карактер, са акцентом на католичку традицију. Економски програм има јак социјалан карактер и базира се на одбрани пољског тржишта и непријатељском односу према страном капиталу.

Партија се противи: легализацији еутанзије и побачаја, регистрацији удружења хомосексуалаца, увођењу професионалне војске, легализацији тзв. „лаких дрога" и одвајању цркве од државе.

Не подржава ликвидацију Повјата.

ЛПП подржава: одржавање бесплатне едукације и здравствених служби, повлачење пољске војске из Ирака.

Историја ЛПП[уреди]

ЛПП на парламентарним
избором

На изборима 2001. године ЛПП је добила 7,87% гласова и 38 посланичких мандата.

До избора 2002. године ЛПП је подељена.

На референдуму 2003. заговарала је не прихватање прикључења ЕУ. На изборима 2004. године за Европски парламент ЛПП је добила 15,92% гласова и 10 мандата. У Европском парламенту делује у оквиру групе униоскептика Независност и демократија (Independence and Democracy). За странку је везан и лист „Нова пољска мисао (Nowa Myśl Polska)" и "Racja Polska"

Посланици Сејма V каденције[уреди]

посланик, број гласова

Сенатори VI каденције[уреди]

Посланици Европског Парламента (2004—2009)[уреди]

Спољашње везе[уреди]