Лига социјалдемократа Војводине

Из Википедије, слободне енциклопедије
Лига социјалдемократа Војводине
Liga socijaldemokrata Vojvodine
ЛСВ-лого.jpg
Председник Ненад Чанак
Оснивач Ненад Чанак
Основана 14. јул. 1990.
Претходне странке Савез комуниста Војводине — (мањи део чланства)
Седиште Трг Младенаца 10, Нови Сад
Држава Застава Србије Србија
Званичне новине Слободна Војводина
Број чланова (2013) 18.900.
Идеологија Регионализам,
Социјалдемократија,
Либерализам,
Европеизам.
Политичка позиција Леви центар
Народна скупштина
6 / 250
Скупштина АП Војводине
10 / 120
интернет страница

Лига социјалдемократа Војводине (Скраћено: "ЛСВ") је парламентарна политичка партија у Аутономној Покрајини Војводини и Србији, социјалдемократског опредељења. ЛСВ је основана 14. јула 1990. године у Новом Саду од мањег дела чланства Савеза комуниста Војводине који су се противили режиму Слободана Милошевића и који нису хтели да приступе Социјалистичкој партији Србије као што је био случај са већином чланова Савеза комуниста Војводине. Председник и оснивача ЛСВ је Ненад Чанак. Основни програмски циљ ЛСВ је пуна аутономија Војводине, али у границама Републике Србије.

Резултати на парламентарним изборима

Лого Лиге социјалдемократа Војводине до 2009. године

На парламентарним изборима 2007. године је у коалицији са ЛДП-ом, ГСС-ом и СДУ-ом освојила 4 посланичка места у Народној скупштини Србије.

На парламентарним изборима 2008. године је у саставу Коалиције за европску Србију освојила 5 посланичких места у Скупштини.

На парламентарним изборима 2012. године је у саставу коалиције Избор за бољи живот освојила 5 посланичких места у Скупштини.

На ванредним парламентарним изборима 2014. године странка је изашла на изборе у коалицији са странком, Новом демократском странком — Зелени - Зеленим Србије, Заједно за Србију Душана Петровића, Демократском заједницом војвођанских Мађара, Заједно за Војводину и Демократском левицом Рома. РИК-у је била пријављена под редним бројем 11. под именом „Борис Тадић — Нова демократска странка — Зелени, ЛСВ — Ненад Чанак, Заједно за Србију, VMDK, Заједно за Војводину, Демократска левица Рома”, странка је освојила шест посланичких места у Скупштини Републике Србије.

Спољашње везе

Са других Викимедијиних пројеката: