Лига социјалдемократа Војводине

Из Википедије, слободне енциклопедије
Лига социјалдемократа Војводине
ЛСВ-лого.jpg
Скраћеница ЛСВ
Председник Ненад Чанак
Оснивач Ненад Чанак
Основана 14. јул. 1990.
Претходник Савез комуниста Војводине — (мањи део чланства)
Седиште Трг Младенаца 10, Нови Сад
 Србија
Новине Слободна Војводина
Број чланова  (2013) 18.900.
Идеологија Регионализам,
Социјалдемократија,
Либерализам,
Европеизам.
Политичка позиција Леви центар
Народна скупштина
4 / 250
Скупштина АП Војводине
9 / 120
Званични веб-сајт

Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ) је парламентарна политичка партија у Аутономној Покрајини Војводини и Србији, социјалдемократског опредељења. ЛСВ је основана 14. јула 1990. године у Новом Саду од мањег дела чланства Савеза комуниста Војводине који су се противили режиму Слободана Милошевића и који нису хтели да приступе Социјалистичкој партији Србије као што је био случај са већином чланова Савеза комуниста Војводине. Председник и оснивача ЛСВ је Ненад Чанак. Основни програмски циљ ЛСВ је пуна аутономија Војводине, али у границама Републике Србије.

Резултати на парламентарним изборима

Лого Лиге социјалдемократа Војводине до 2009. године

На парламентарним изборима 2007. године је у коалицији са ЛДП-ом, ГСС-ом и СДУ-ом освојила 4 посланичка места у Народној скупштини Србије.

На парламентарним изборима 2008. године је у саставу Коалиције за европску Србију освојила 5 посланичких места у Скупштини.

На парламентарним изборима 2012. године је у саставу коалиције Избор за бољи живот освојила 5 посланичких места у Скупштини.

На ванредним парламентарним изборима 2014. године странка је изашла на изборе у коалицији са странком, Новом демократском странком — Зелени - Зеленим Србије, Заједно за Србију Душана Петровића, Демократском заједницом војвођанских Мађара, Заједно за Војводину и Демократском левицом Рома. РИК-у је била пријављена под редним бројем 11. под именом „Борис Тадић — Нова демократска странка — Зелени, ЛСВ — Ненад Чанак, Заједно за Србију, VMDK, Заједно за Војводину, Демократска левица Рома”, странка је освојила шест посланичких места у Скупштини Републике Србије.

Види још

Спољашње везе