Лига социјалдемократа Војводине

Ова страница је закључана од даљих измена анонимних корисника и новајлија због сумњивог доприноса истих, који треба да се расправи на страници за разговор
С Википедије, слободне енциклопедије

Лига социјалдемократа Војводине
League of Social Democrats of Vojvodina logo.svg
СкраћеницаЛСВ
ПредседникБојан Костреш
ОснивачНенад Чанак
КоалицијаЗзВ
(подршка)
Основана14. јул 1990. год.; пре 32 године (1990-07-14)
ПретходникСавез комуниста Војводине (мањи део чланства)
СедиштеТрг Младенаца 10, Нови Сад
 Србија
НовинеСлободна Војводина
Број чланова  (2013)18.900.
Идеологијааутономаштво,
регионализам,
социјалдемократија,
либерализам,
проевропеизам,
децентрализација,
атлантизам
Политичка позицијалеви центар
Религијаатеизам
Народна скупштина
0 / 250
Скупштина АП Војводине
5 / 120
Застава странке
Vojvodina flag proposed by LSV in the 1990s.svg
Веб-сајт
www.lsv.org.rs

Лига социјалдемократа Војводине (скраћено ЛСВ) парламентарна је политичка партија у Аутономној Покрајини Војводини и Србији, социјалдемократског опредељења. ЛСВ је основана 14. јула 1990. године у Новом Саду од мањег дела чланства Савеза комуниста Војводине који су се противили режиму Слободана Милошевића и који нису хтели да приступе Социјалистичкој партији Србије као што је био случај са већином чланова Савеза комуниста Војводине. Председник ЛСВ је Бојан Костреш, а оснивач Ненад Чанак. Основни програмски циљ ЛСВ је пуна аутономија Војводине, али у границама Републике Србије.

Резултати на парламентарним изборима

Лого Лиге социјалдемократа Војводине до 2009. године

На парламентарним изборима 2007. године је у коалицији са ЛДП-ом, ГСС-ом и СДУ-ом освојила 4 посланичка места у Народној скупштини Србије.

На парламентарним изборима 2008. године је у саставу Коалиције за европску Србију освојила 5 посланичких места у Скупштини.

На парламентарним изборима 2012. године је у саставу коалиције Избор за бољи живот освојила 5 посланичких места у Скупштини.

На ванредним парламентарним изборима 2014. године странка је изашла на изборе у коалицији са странком, Новом демократском странком — ЗелениЗеленим Србије, Заједно за Србију Душана Петровића, Демократском заједницом војвођанских Мађара, Заједно за Војводину и Демократском левицом Рома. РИК-у је била пријављена под редним бројем 11. под именом „Борис Тадић — Нова демократска странка — Зелени, ЛСВ — Ненад Чанак, Заједно за Србију, VMDK, Заједно за Војводину, Демократска левица Рома”, странка је освојила шест посланичких места у Скупштини Републике Србије.

Види још

Спољашње везе