Ова страница је закључана од даљих измена анонимних корисника и новајлија због сумњивог доприноса истих, који треба да се расправи на страници за разговор

Лига социјалдемократа Војводине

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Лига социјалдемократа Војводине
ЛСВ-лого.jpg
СкраћеницаЛСВ
ПредседникНенад Чанак
ОснивачНенад Чанак
ПотпредседникБранислав Богарошки
Основана14. јул. 1990.
ПретходникСавез комуниста Војводине (мањи део чланства)
СедиштеТрг Младенаца 10, Нови Сад
 Србија
НовинеСлободна Војводина
Број чланова  (2013)18.900.
Идеологијарегионализам,
социјалдемократија,
либерализам,
проевропеизам,
децентрализација,
атлантизам
Политичка позицијаЛеви центар
Народна скупштина
4 / 250
Скупштина АП Војводине
9 / 120
Застава странке
Vojvodina flag proposed by LSV in the 1990s.svg
Веб-сајт
www.lsv.org.rs

Лига социјалдемократа Војводине (скраћено ЛСВ) парламентарна је политичка партија у Аутономној Покрајини Војводини и Србији, социјалдемократског опредељења. ЛСВ је основана 14. јула 1990. године у Новом Саду од мањег дела чланства Савеза комуниста Војводине који су се противили режиму Слободана Милошевића и који нису хтели да приступе Социјалистичкој партији Србије као што је био случај са већином чланова Савеза комуниста Војводине. Председник и оснивача ЛСВ је Ненад Чанак. Основни програмски циљ ЛСВ је пуна аутономија Војводине, али у границама Републике Србије.

Резултати на парламентарним изборима

Лого Лиге социјалдемократа Војводине до 2009. године

На парламентарним изборима 2007. године је у коалицији са ЛДП-ом, ГСС-ом и СДУ-ом освојила 4 посланичка места у Народној скупштини Србије.

На парламентарним изборима 2008. године је у саставу Коалиције за европску Србију освојила 5 посланичких места у Скупштини.

На парламентарним изборима 2012. године је у саставу коалиције Избор за бољи живот освојила 5 посланичких места у Скупштини.

На ванредним парламентарним изборима 2014. године странка је изашла на изборе у коалицији са странком, Новом демократском странком — ЗелениЗеленим Србије, Заједно за Србију Душана Петровића, Демократском заједницом војвођанских Мађара, Заједно за Војводину и Демократском левицом Рома. РИК-у је била пријављена под редним бројем 11. под именом „Борис Тадић — Нова демократска странка — Зелени, ЛСВ — Ненад Чанак, Заједно за Србију, VMDK, Заједно за Војводину, Демократска левица Рома”, странка је освојила шест посланичких места у Скупштини Републике Србије.

Види још

Спољашње везе