Ликови у житу

С Википедије, слободне енциклопедије

Ликови у житу су облици у житним пољима. Названи су и кругови у житу, али будући да се све више појављују у другим облицима,на пример троугао, петоугао, називају се и ликови. Највише се појављују у западној Енглеској. Почели су се појављивати у 17. веку.[1]

Опис[уреди | уреди извор]

Углавном настају преко ноћи. Најчешће се појављују на пољима пшенице и кукуруза, али такође и јечма, уљане репице, и на травњацима. 1970-их су се почели појављивати највише. Неки ликови су големих димензија, а на њиховој површини се људи чудно осећају.

Настанак[уреди | уреди извор]

Враг ради лик у житу, илустрација из 17. века.
Враг ради лик у житу, илустрација из 17. века.

У 17. веку су се почели појављивати цртежи врагова који праве ликове у житу[2]. Већина људи мисле да су ликове у житу направили НЛО-и. Људи који су власници поља на којима су настали ликови, кажу да су видели како НЛО лети изнад њихових поља и да се на томе месту следеће јутро појавио чудни лик у житу. Научници тврде да су те ликове направили људи, због тога што оне мањих димензија није тешко направити.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ "northcote">Northcote, Jeremy. „Spatial distribution of England's crop circles” (PDF). Geography Online (online journal, without ISSN). Southern Illinois University. 
  2. ^ swirlednews>Thomas, Andy (22. 12. 2005). „The 'Mowing Devil' Investigated”. Swirled News. Southern Circular Research. Архивирано из оригинала 21. 01. 2013. г. Приступљено 1. 1. 2012. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]