Лира (сазвежђе)

С Википедије, слободне енциклопедије
Лира
Сазвежђе
Лира
Латинско имеLyra
СкраћеницаLyr
ГенитивLyrae
СимболизујеОрфејеву или лиру
Ректасцензија19
Деклинација+40
Површина286 sq. deg. (52)
Најсјајнија звездаВега (алфа Лире) (0,03m)
Метеорски ројеви
Суседна
сазвежђа
Видљиво у распону +90° и −40°.
У најбољем положају за посматрање у 21:00 час у августу.
Положај и приказ сазвежђа Гуштер, Лабуд, Лира и Лисица

Лира (лат. Lyra) је једно од 88 савремених и 48 оригиналних Птоломејевих сазвежђа. Представља прву лиру коју је по грчком миту измислио и направио Хермес, а Аполон дао Орфеју. Када је Орфеј убијен, Зевс је послао орла да лиру извади из реке у коју је упала и поставио их је на небо (сазвежђа Лира и Орао).

Звезде[уреди | уреди извор]

Најсјајнија звезда Лире је Вега (алфа Лире), која својом магнитудом од 0,03 представља другу најсјајнију звезду северне хемисфере, а пету најсјајнију на ноћном небу. Име потиче од арапског назива al-nasr al-waqi, односно „обрушавајући орао“. Заједно са Денебом (алфа Лабуда) и Алтаиром (алфа Орла) чини познати астеризам „Летњи троугао“. Око 12 000. године п. н. е. Вега је показивала правац севера (због прецесије Земље, мењају се звезде које се налазе на северном небеском полу).

Бета Лире (арап. Sheliak, „лира“) је променљива двојна звезда чије су компоненте две звезде B класе које су тако близу да се не могу видети телескопом као посебне звезде. Ова звезда је и прототип истоименог типа променљивих.

Гама Лире (арап. Sulafat, „корњача“) је вишеструки звездани систем који се налази на око 635 светлосних година од Сунца. Примарна компонента је светли џин B класе, око 2100 пута луминознији од Сунца.

Епсилон Лире је систем кога чине два пара двојних звезда, а налази се на око 162 светлосне године од Сунца.

RR Лире је још једна променљива звезда која представља прототип своје класе. Магнитуда RR Лире се креће између 7 и 8, са периодом од 13 часова.

Објекти дубоког неба[уреди | уреди извор]

планетарна маглина М57 („маглина Прстен“)

У Лири се налазе два Месјеова објекта. Збијено звездано јато М56 пречника око 84 светлосне године а удаљено од Сунца око 32 900 светлосних година. М57 („маглина Прстен“) је планетарна маглина која се налази између бете и гаме Лире.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]