Пређи на садржај

Литванска митологија

С Википедије, слободне енциклопедије

Литванска митологија (литв. Lietuvių mitologija) је митологија литванског политеизма, религије прехришћанских Литванаца. Као и други Индоевропљани, древни Литванци су задржали политеистичку митологију и верску структуру. У прехришћанској Литванији, митологија је била део политеистичке религије; након христијанизације митологија је опстала углавном у фолклору, обичајима и празничним обредима. Литванска митологија је веома блиска митологији других балтичких народа – Пруса, Летонаца, и сматра се делом балтичке митологије.

Извори и докази

[уреди | уреди извор]
Литванија у Mappa mundi Пјетра Весконтеа, 1321. Натпис гласи: Летвини пагани – пагански Литванци.
Жалтис и Благодатни огањ су приказани на Carta marina Олауса Магнуса, изнад натписа LITVANIE PARS
Стари жртвени камен у Литванији

Рана литванска религија и обичаји били су засновани на усменој традицији. Стога су прве записе о литванској митологији и веровањима сачинили путници, хришћански мисионари, писци хроника и историчари. Првобитна литванска усмена традиција делимично је опстала у националним обредним и празничним песмама и легендама које су почеле да се записују у 18. веку.

Прве делове о балтичкој религији записао је Херодот описујући Неуре (Νευροι)[1] у својим Историјама, а Тацит у својој Германији помиње Естију која је носила фигуре вепра и обожавала Мајку богова. Неуре помиње римски географ Помпоније Мела. У 9. веку постоји једно сведочанство о пруским (естијским) погребним традицијама од стране путника и трговца Вулфстана. У 11. веку Адам Бременски помиње Прусе, који живе у Самбији и њихове свете гајеве. Муслимански географ из 12. века Мухамед ел Идриси у Књизи о Рогеру помиње Балте као обожаваоце Свете ватре и њихов цветајући град Мадсун (Mdsūhn, Mrsunh, Marsūna).[2]

Први забележени балтички мит – Прича о Совију откривена је као комплементарни уметак у копији Хронографије (Χρονογραφια) грчког хроничара из Антиохије, Јована Малале преписане 1262. године у Литванији. То је први забележени балтички мит, такође први стављен међу митове других народа – грчких, римских и других. Прича о Совију описује успостављање обичаја кремације који је био уобичајен код Литванаца и других балтичких народа. Помињу се имена балтичких богова Андајус, Перкунас, Жворуна и бога ковача Теливелиса.[3][4]

Када је почео Пруски крсташки рат и Литвански крсташки рат, забележено је више сазнања из прве руке о веровањима Балта, али су ти записи помешани са пропагандом о „неверницима“. Један од првих вредних извора је Кристбуршки уговор из 1249. између паганских пруских кланова, које је представљао папски легат, и Тевтонских витезова. У њему се помиње обожавање Куркаса (Curche), бога жетве и жита, паганских свештеника (Tulissones vel Ligaschones), који су обављали одређене обреде на сахранама.[5] 

Chronicon terrae Prussiae је главни извор информација о биткама Реда са Старим Прусима и Литванцима. Садржи помињања о пруској религији и центру балтичке религије – Ромуви, где живи Криве-Кривајто као моћни свештеник кога су Пруси, Литванци и Балти Ливоније високо поштовали.

Livonian Rhymed Chronicle, која обухвата период од 1180. до 1343. године, садржи записе о етичком кодексу Литванаца и Балтичког народа.

Још један извор је Descriptiones terrarum,[6] који је написао анонимни аутор средином 13. века, и који је био гост на крунисању литванског краља Миндовга. Аутор је такође напоменуо да су Литванци, Јотвинзи и Налсенијани прилично лако прихватили хришћанство, будући да су њихове дадиље у детињству обично биле хришћанке, али је хришћанство у Жемогитији уведено тек мачем.

Die Littauischen Wegeberichte (Описи литванских путева) је компилација од 100 рута у западном Великом војводству Литванији коју су припремили Тевтонски витезови и њихови шпијуни 1384–1402. Садржи описе и помињања литванских светих гајева и жртвених места — алки.

Ипатијева хроника написан 1425. помиње литванске богове и обичаје.

Симон Грунау је био аутор Preussische Chronik, написане негде између 1517. и 1529. године. Постао је главни извор за истраживање пруске митологије и један од главних извора истраживача и реконструктора литванске митологије. То је био први извор који је описао заставу Ваидевутиса. Књига је, међутим, садржавала многе идеје под знаком питања.

Француски теолог и кардинал Римокатоличке цркве Пјер д'Али помиње Сунце (Сауле) као једног од најважнијих литванских богова, који подмлађује свет као свој дух. Као и Римљани, Литванци посвећују недељу у потпуности Сунцу. Иако обожавају Сунце, немају храмове. Астрономија Литванаца се заснива на Месечевом календару.[7]

Енеа Силвио Бартоломео Пиколомини, који је касније постао папа Пије II, у делу de Europa своје књиге Historia rerum ubique gestarum, цитира Јерома Прашког, који је сведочио да Литванци обожавају Сунце и гвоздени чекић који је коришћен за ослобађање Сунца од торња. Споменуо је и хришћанске мисионаре који су секли свете гајеве и храстове, за које су Литванци веровали да су домови богова.[8]

Јан Ласицки је створио De diis Samagitarum caeterorumque Sarmatarum et falsorum Christianorum (О боговима Жемагитијанаца, и других Сармата и лажних хришћана) - написано око 1582. и објављено 1615, иако има неке важне чињенице, садржи и много нетачности, пошто није знао литвански и ослањао се на приче других. Списак литванских богова, који је дао Јан Ласицки, и даље се сматра важним и од интереса за литванску митологију. На његов рад су се ослањали каснији истраживачи Теодор Нарбут, Симонас Даукантас и Јонас Басанавичијус.

Матаус Праторијус у свом двотомном делу Deliciae Prussicae oder Preussische Schaubühne, написаном 1690. године, прикупио је чињенице о пруским и литванским ритуалима. Идеализовао је културу Пруса, сматрао је да припада култури античког света.

Судовска књига је била анонимно дело о обичајима, вери и свакодневном животу Пруса из Самбије. Рукопис је написан на немачком језику у 16. веку. Књига је укључивала списак пруских богова, поређаних по општем опадајућем редоследу од неба до земље до подземног света и била је важан извор за реконструкцију балтичке и литванске митологије.

Даљи извори

[уреди | уреди извор]

Помезански статут из 1340. године, најранији потврђени документ обичајног права Балта, као и дела Дитриха од Нихајма (Кроника) и Себастијана Минстера (Космографија).

Збирке литванских песама које су снимили Лиудвикас Реза, Антанас Јушка и многи други у 19. веку и касније – међу њима и митолошке и обредне песме. На пример, песма коју је снимио Л. Реза - Mėnuo saulužę vedė (Месец се оженио Сунцем) одражава веровања за која је Л. Реза изјавио да су још увек жива у тренутку записивања.[9]

Фолклорне збирке, између осталих, Мечисловаса Давајнис-Силвестрајитиса (сакупио око 700 жемогитијских бајки и прича) и Јонаса Басанавичијуса (сакупио стотине песама, прича, мелодија и загонетки).

Историја учења

[уреди | уреди извор]
Марија Гимбутас

Преживеле информације о балтичкој митологији уопште су фрагментиране. Као и код већине древних индоевропских култура (нпр. Грчка и Индија), првобитни примарни начин преношења основних информација као што су митови, приче и обичаји био је усмени, а тада непотребан обичај писања уведен је касније током периода хришћанске културе засноване на тексту. Већина раних писаних извештаја су врло кратки и сачинили су их странци, обично хришћани, који нису одобравали паганске традиције. Неки академици неке текстове сматрају нетачним грешкама или чак измишљотинама. Поред тога, многи извори наводе многа различита имена и различите правописе, тако да понекад није јасно да ли се односе на исту ствар.

Литванија је постала христијанизована између краја 14. века и почетка 15. века, али је литвански политеизам опстао још два века, постепено губећи утицај и кохерентност као религија. Последња схватања старе религије опстала су отприлике до почетка 19. века. Реликвије старе политеистичке религије већ су биле проткане песмама, причама и другим митским причама. Постепено су се обичаји и песме литванског политеизма спојили са хришћанском традицијом. Почетком 20. века Михал Пијус Ремер је приметио – „Литванска фолклорна култура која има своје изворе у незнабоштву је у потпуној сагласности са хришћанством“.[10]

Едмунд Векенштед је 1883. године објавио књигу Die Mythen, Sagen und Legenden der Zamaiten (Litauer) (Митови, саге и легенде Жемогитијанаца (Литванаца)).[11]

Није лако реконструисати литванску митологију у њеном пуном облику. Литванска митологија није била статична, већ се стално развијала, тако да није остала у истом облику током дужих периода.

Ј. Длугош је покушао да истражи митове и религију старих Литванаца. Сматрао је блиској античкој култури Рима. Готово сви аутори ренесансе - Ј. Длугош, М. Стријковски, Ј. Ласицки, М. Праториус и други, ослањали су се не само на претходне ауторе и хроничаре, већ су укључивали и чињенице и сведочанства свог времена.[12] Пошто су ренесансни научници били прилично упућени у културу античког света, на њихово тумачење литванске религије утицале су римске или грчке културе.

Многи научници су радије писали сопствене реконструкције литванске митологије, такође засноване на историјским, археолошким и етнографским подацима. Прву такву реконструкцију написао је литвански историчар Теодор Нарбут почетком 19. века.

Интересовање за балтичку и литванску митологију расло је заједно са интересовањем за литвански језик међу индоевропеистима, пошто су конзервативни и аутохтони балтички народи сачували веома архаичан језик и културне традиције.[13][14]

Италијански лингвиста Виторе Пизани је заједно са својим истраживањем балтичких језика проучавао литванску митологију. Два позната покушаја реконструкције недавно су покушали Марија Гимбутас и Алгирдас Јулиен Греимас. Према Г. Бересеневичијусу, немогуће је реконструисати литванску митологију у целини, јер су постојали само фрагменти који су преживели. Марија Гимбутас је истраживала литванску и балтичку митологију користећи своју методу - археомитологију где се археолошки налази тумаче кроз познату митологију. Материјал везан за литванске чаролије користили су В. Иванов и В. Топоров да би рестаурирали индоевропске митове.[15]

Најсавременији академици који су истраживали литванску митологију у другој половини 20. века били су Норбертас Велијус и Гинтарас Бересневичијус.[16]

Пантеон литванских богова

[уреди | уреди извор]
Замишљено светилиште Ромува у Пруској. Из књиге Кристофа Хартноха Alt- und neues Preussen (Стара и Нова Пруска), 1684.
Наводна застава Ваидевутиса

Пантеон Литваније формиран је хиљадама година спајањем прединдоевропске и индоевропске традиције. Женски богови као што је Жемина (богиња земље) приписују се прединдоевропској традицији,[17] док се сматра да веома експресивни бог грома Перкунас потиче из индоевропске религије. Хијерархија богова зависила је и од друштвених слојева древног литванског друштва.[18]

Диевас, који се назива и Dievas senelis („Бог старац“), Dangaus Dievas („Бог неба“) – врховни бог неба. Потиче од праиндоевропског Dyēus, "небески" или "сјајан", из истог корена реконструисаног главног бога протоиндоевропског пантеона. Односи се на старогрчког Зевса (Ζευς или Διας), латинског Дија Фидија,[19] лувијанског Tiwat, немачког Tiwaz. Име Диевас се у хришћанству користи као име Бога.

Андајус (Андајас, Андојас) се помиње у хроникама као најмоћнији и највиши бог Литванаца. Литванци су узвикивали његово име у бици. Можда је то само епитет врховног бога - Диеваса.[20]

Перкунас, бог грома, такође синонимично назван Dundulis, Bruzgulis, Dievaitis, Grumutis итд. Уско је повезан са другим боговима грома у многим индоевропским митологијама: ведски Парјања, келтски Таранис, германски Тор, словенски Перун. Фински и мордвински/ерза бог грома по имену Пур'гинепаз приказује фолклорне теме које личе на слике литванског Перкунаса.[21][22] Перкунас је помоћник и извршилац Диевасовог тестамента. Такође је повезан са храстом.[23][24]

Диево сунелиаи („Диевасови синови“) – Ашвиениаи, вуку кочију Сауле (Сунца) кроз небо.[25][26] Као грчки Диоскури Кастор и Полукс, то је мит о Божанским близанцима заједничка индоевропска митологија. Два добро прихваћена потомка Божанских близанаца, ведски Ашвини и литвански Ашвиениаи, су лингвистички сродници који на крају потичу од протоиндоевропске речи за коња, *h₁éḱwos. Они су повезани са санскритским асва и авестанским аспа (из индоиранског *aćua), и са старолитванским ашвама, а сви деле значење „кобила“.[27][28]

Велниас (Велас, Велинас) – хтонски бог подземља, везан за култ мртвих.[29] Корен речи је исти као у литв. vėlė ('душа покојника'). Након увођења хришћанства изједначен је са злом и Велниас је постао литвански назив за ђавола. У неким причама, Велниас (ђаво) је био први власник ватре. Бог је послао ласту, која је успела да украде ватру.[30]

Жемина (Жеме, Жемеле) (од литв. žemė "земља") је богиња земље. Везује се за трачанску Земеле (мајка земља), грчку Семелу (Σεμελη).[31] Обично се сматра богињом мајком и једном од главних литванских богова. Жемина персонификује плодну земљу и храни сав живот на земљи, људски, биљни и животињски. За богињу се каже да је удата или за Перкунаса (бог грома) или за Праамжијуса (манифестација главног небеског бога Диеваса). Тако је пар формирао типичан индоевропски пар мајка-земља и отац-небо. Веровало се да у свако пролеће земљу треба да импрегнира Перкунас - кишом и грмљавином. Перкунас откључава земљу. Забрањено је било орати или сејати пре прве грмљавине јер би земља била неплодна.[32]

Жверине (Жворуна, Жворуне) – богиња лова и шумских животиња. Медеина је име у другим изворима.[33]

Медеина - богиња шуме и лова. Истраживачи сугеришу да су она и Жверине (Жворуне) могле бити обожаване као иста богиња.[34]

Жемепатис (од литв. žemė "земља" и литв. pàts "аутономни доносилац одлука, владар"; или "Земљани супружник"[35] ) – бог земље, жетве, имања и имања.[36] Мартинас Мажвидас је 1547. године у свом Катихизису позвао на напуштање култа Жемепатиса.[37][38][39]

Жваигждикис (Жваигждистис, Жваигждукас, Шваистикас) – бог звезда, моћни бог светлости, који је обезбедио светлост за усеве, траву и животиње. Био је познат као Сваикстикас (Сваиктикс, Шваиктикс, Шваитестикс) од стране Јотвинга.[40]

Габија (позната и као Габиета, Габета, Матергабија, Пеленгабија) је дух или богиња ватре.[41] Она је заштитница породичног огњишта (шеимос жидинис) и породице. Њено име потиче од литв. gaubti – окрити, заштитити. Нико није смео да гази на огрев, јер се сматрало храном за богињу ватре. И данас постоји традиција венчања у Литванији да се запали нови симболични породични камин од родитеља младенаца.[42]

Лаима (од литв. lemti – "одредити") или Лаиме – је богиња која даје судбину.[43][44]

Бангпутис (од литв. banga "талас" и литв. pūsti "дувати") – бог мора, ветра, таласа и олује.[45] Обожавали су га рибари и поморци.[46][47]

Телијавелис/Калевелис – ковач-бог или бог путева.[48] Први пут се помиње у копији Хронографије (Χρονογραφια) Јована Малале из 1262. као Телијавел. Литвански лингвиста Казимиерас Буга реконструисао је претходни облик – Калвелис (од литв. kalvis "ковач" у деминутивном облику).[49] Телиавелис/Калевелис је својим гвозденим чекићем ослободио Сауле (Сунце) из мрака. У литванским бајкама забележеним много касније, врло је честа опозиција калвис („ковач“) и велниас („ђаво“).

Периоди литванске митологије и религије

[уреди | уреди извор]
Градина Шатрија: административни, одбрамбени и верски центар у северној Жемогитији до њеног покрштавања 1421.

Прехришћанска литванска митологија позната је углавном кроз сведочане фрагменте које су забележили хроничари и народне песме; постојање неких митолошких елемената, познатих из каснијих извора, потврђени археолошким налазима. Систем политеистичких веровања се огледа у литванским причама, као што су Јурате и Каститис, Егле, краљица змија и Мит о Совију.

Следећи период литванске митологије започео је у 15. веку и трајао отприлике до средине 17. века. Митови овог периода су углавном херојски, а тичу се оснивања државе Литваније. Две можда најпознатије приче су оне о сну великог војводе Гедимина и оснивању Виљнуса,[50] главног града Литваније, и Швентарагисове долине, која се такође тиче историје Виљнуса. Многе приче ове врсте одражавају стварне историјске догађаје. Већ до 16. века постојао је неуједињен пантеон; подаци из различитих извора нису одговарали један другом, а локални духови, помешали су се са општијим боговима и уздигли се на ниво богова.[51]

Трећи период почиње све већим утицајем хришћанства и деловањем језуита, отприлике од краја 16. века. Ранији конфронтацијски приступ прехришћанском литванском наслеђу међу обичним људима је напуштен, а учињени су покушаји да се народна веровања користе у мисионарским активностима. То је такође довело до укључивања хришћанских елемената у митске приче.

Последњи период литванске митологије почео је у 19. веку, када је значај старог културног наслеђа признат, не само од стране виших слојева, већ и од шире нације. Митске приче овог периода углавном су одраз ранијих митова, који се не сматрају истинитим, већ кодираним искуствима прошлости.

Елементи и природа у литванској митологији

[уреди | уреди извор]

Елементи, небеска тела и природни феномени

[уреди | уреди извор]
Обожавање храстова било је повезано са култом литванског бога грома Перкунаса
Идол Сауле коришћен за сељачке ритуале почетком 20. века из Палуше, округ Игналина

Приче, песме и легенде ове врсте описују законе природе и такве природне процесе као што су смена годишњих доба, њихове међусобне везе и везе са постојањем људи. Природа се често описује у смислу људске породице; у једном централном примеру (који се налази у многим песмама и причама), сунце се зове мајка, месец отац, а звезде сестре људских бића. Литванска митологија је богата боговима и мањим боговима воде, неба и земље. Обожавани су свети гајеви, посебно лепа и препознатљива места – бирана је алка (свето место) за жртвовање боговима.

Литванци обожавају змију, храст и свету ватру. Из Historia de Gentibus Septentrionalibus Олауса Магнуса (Историја северних народа), књига 3, 1555.

Ватру врло често помињу хроничари, када су описивали литванске ритуале. Литвански краљ Алгирдас се чак у документима цариградског патријарха Нила ословљавао као „ватрољубиви краљ Литваније“ (τω πυρσολατρη ρηγι των Λιτβων).[52]

Вода се сматрала примарним елементом - легенде које описују стварање света обично говоре да "у почетку није било ничега осим воде".[53] Извори су обожавани – сматрани су светим. За реку се сматрало да раздваја области живота и смрти. Ако се насеље налазило на реци, онда су покојници сахрањивани на другој страни реке. Извори воде су били веома поштовани и била је традиција да се свака вода - извор, бунар, река, језеро одржава чистом. Чистоћа је била повезана са светошћу.

Свети гајеви

[уреди | уреди извор]

Свети гајеви нису сматрани светим сами по себи, већ као дом богова.[54] Јероним Прашки је био ватрени мисионар у Литванији, предводио је сечење светих гајева и скрнављење литванских светих паганских места. Једна Литванка је стигла до Витолда Великог са жалбом да губе своја места где су се молили врховном богу – Диевасу да ускрати сунце или кишу.[55] Када се свети гајеви униште, они не знају где да траже Диевас пошто је изгубио свој дом. Јероним Прашки је коначно послат из земље.

Небеска тела

[уреди | уреди извор]

Небеска тела – планете су посматране као породица. Менулис (Месец) је оженио Сауле (Сунце) и имали су седам ћерки: Аушрине (Звезда Јутарња – Венера), Вакарине (Звезда Вечерња – Венера), Индраја (Јупитер), Ваивора или сина Пажариниса у неким верзијама (Меркур), Жиездре (Марс), Селија (Сатурн), Жеме (Земља). Три ћерке су живеле близу своје мајке Сауле, а три су путовале.[56]

Грижуло Ратаи (такође – Григо Ратаи, Перкуно Ратаи, Вежимас) (Велики медвед) замишљен је као кочија за Сунце које путује небом, Мажиеји Грижуло Ратаи (Мали медвед) – кочија за кћер Сунца.[57]

Зодијачки или астролошки знаци били су познати као ослободиоци Сауле (Сунца) из куле у коју је закључао моћни краљ – легенда коју је забележио Јероним Прашки у 14-15 веку.[51]

Литванске легенде

[уреди | уреди извор]

Легенде (падавимаи, сакмес) су кратке приче које објашњавају локална имена, изглед језера и река, других значајних места као што су хумке или велико камење.[58]

Литвански митови

[уреди | уреди извор]
 • Прича о Совију[3]
 • Мит о богу ковачу Телијавелису који ослобађа Сунце
 • Космогонијски митови о небеским телима: Аушрине, Сауле и Менулис, Грижуло Ратаи - такође познат као "небеска брачна драма".[59]
 • Јелен са девет тачака (Елниас девиниарагис) – јелен који носи небо са планетама на роговима.
 • Егле краљица змија
 • Јурате и Каститис
 • Прича о свештеници (ваидилуте) Бируте и великом војводи Кестутису
 • Гвоздени вук – легенда о оснивању Вилњуса
 • Палемониди – легенда о пореклу Литванаца

Литванска митологија служи као стална инспирација литванским уметницима. Многа тумачења Егле – Краљице змија настала су у поезији и визуелној уметности. У модерној литванској музици политеистички ритуали и песме сутартине биле су извор инспирације за Бронијуса Кутавичијуса. Често се деци дају стара литванска имена везана за природу и митологију. Хришћанска религија у Литванији усвојила је многе незнатно трансформисане паганске традиције. Храстови се и даље сматрају посебним дрветом, а травнате змије се пажљиво третирају. Старе песме и паганска култура служе као инспирација за рок и поп музичаре.[60]

Референце

[уреди | уреди извор]
 1. ^ Matthews, W. K. (1948). „Baltic origins”. Revue des Études Slaves. 24: 48—59. doi:10.3406/slave.1948.1468. Приступљено 23. 5. 2020. 
 2. ^ Senvaitytė, Dalia (2005). „Istorinių šaltinių informacija apie ugnį ir su ja susijusius ritualus”. Ugnis senojoje lietuvių tradicijoje. Mitologinis spektas (PDF) (на језику: литвански). Vytauto Didžiojo universitetas. стр. 7. ISBN 9955-12-072-X. Приступљено 23. 5. 2020. 
 3. ^ а б Lemeškin 2009, стр. 325.
 4. ^ Walter, Philippe (2011). „Archaeologia Baltica 15:The Ditty of Sovijus (1261).The Nine Spleens of the Marvelous Boar: An Indo-European Approach to a Lithuanian Myth”. academia.edu. Klaipėda University Press. стр. 72. Приступљено 6. 12. 2020. 
 5. ^ Vėlius, Norbertas (1996). „Baltų religijos ir mitologijos šaltiniai” (PDF). tautosmenta.lt (на језику: литвански). Приступљено 23. 5. 2020. 
 6. ^ „Descriptiones terrarum” (на језику: литвански). Приступљено 22. 6. 2020. 
 7. ^ „Teliavelis – saulės kalvis” (на језику: литвански). Архивирано из оригинала 23. 05. 2023. г. Приступљено 23. 5. 2020. 
 8. ^ „Požalgirinė Lietuva Europos akimis” (на језику: литвански). Архивирано из оригинала 17. 04. 2023. г. Приступљено 23. 5. 2020. 
 9. ^ „Mitologinės dainos” (на језику: литвански). Приступљено 29. 5. 2020. 
 10. ^ Römeris 2020, стр. 19
 11. ^ Veckenstedt, Edmund (1883). Die Mythen, Sagen und Legenden der Zamaiten (на језику: немачки). Heidelberg: C. Winter. Приступљено 6. 6. 2021. 
 12. ^ „Lietuvių mitologija”. vle.lt (на језику: литвански). Приступљено 8. 6. 2020. 
 13. ^ Puhvel 2001, стр. 34.
 14. ^ Lajoye, Patrice, ур. (2019). „Some aspects of pre-Christian Baltic religion”. New Researches on the Religion and Mythology of the Pagan Slavs. Paris: Lingva. стр. 183—219. ISBN 979-10-94441-46-6. 
 15. ^ Zavjalova, Marija. „Lithuanian Spells”. lnkc.lt. Приступљено 9. 11. 2020. 
 16. ^ „Lietuvių mitologija”. vle.lt (на језику: литвански). Приступљено 8. 6. 2020. 
 17. ^ Gimbutas & Dexter 1999, стр. 199, 208–209
 18. ^ Rowell, Stephen Christopher (2014). „Political Ramifications of The Pagan Cult”. Lithuania Ascending: A Pagan Empire within East-Central Europe, 1295-1345. Cambridge University Press. стр. 118. ISBN 978-1-107-65876-9. 
 19. ^ Puhvel 2001, стр. 199.
 20. ^ Beresnevičius, Gintaras. „Andajas”. Vle.lt (на језику: литвански). Приступљено 24. 3. 2021. 
 21. ^ Yurtov, A. 1883. Obraztsy mordovskoi narodnoi slovesnosti. 2nd ed. Kazan. pp. 129.
 22. ^ Jakov, O. 1848. O mordvakh, nakhodiashchikhsia v Nizhegorodskom uezde Nizhegorodskoi gubernii. Saint Petersburg. pp. 59–60.
 23. ^ „Perkūnas”. Vle.lt (на језику: литвански). Приступљено 22. 3. 2021. 
 24. ^ Klimka, Libertas (2011). „Medžių mitologizavimas tradicinėje lietuvių kultūroje” (PDF). Acta humanitarica universitatis Saulensis (на језику: литвански). 13: 22—25. ISSN 1822-7309. Приступљено 22. 3. 2021. 
 25. ^ West 2007, стр. 189.
 26. ^ Parpola 2015, стр. 109.
 27. ^ Derksen 2015, стр. 65
 28. ^ Lubotsky, Alexander. "Indo-Aryan Inherited Lexicon". Indo-European Etymological Dictionary Project. Leiden University. See entry áśva- (online database).
 29. ^ „Velnias”. Vle.lt (на језику: литвански). Приступљено 24. 3. 2021. 
 30. ^ Skabeikytė-Kazlauskienė, Gražina (2013). „Lithuanian Narrative Folklore” (PDF). esparama.lt. Kaunas: Vytautas Magnus University. стр. 80. Архивирано из оригинала (PDF) 11. 06. 2020. г. Приступљено 11. 05. 2023. 
 31. ^ Dundulienė 2018, стр. 111.
 32. ^ Dundulienė 2018, стр. 112.
 33. ^ „Žvorūnė”. Vle.lt (на језику: литвански). Приступљено 24. 3. 2021. 
 34. ^ „Medeina”. Vle.lt (на језику: литвански). Приступљено 24. 3. 2021. 
 35. ^ Borissoff, Constantine L. (2014). „Non-Iranian Origin of the Eastern-Slavonic God Xŭrsŭ/Xors. Neiranskoe proishoždenie vostočnoslavjanskogo boga Hrsa/Horsa.”. Studia Mythologica Slavica. 17: 9. doi:10.3986/sms.v17i0.1491. 
 36. ^ Doniger 1999, стр. 1161
 37. ^ „Žemėpatis”. Vle.lt (на језику: литвански). Приступљено 22. 3. 2021. 
 38. ^ Laurinkienė, Nijolė (2008). "Lietuvių žemės deivės vardai" [The Lithuanian names of the Goddess of the Earth]. In: Tautosakos darbai, XXXVI, pp. 77-78. ISSN 1392-2831
 39. ^ Eckert, Rainer (2015). „Eine Slawische une Baltische Erdgottheit. Slovanska in baltska boginja zemlje.”. Studia Mythologica Slavica. 2: 207. doi:10.3986/sms.v2i0.1850. 
 40. ^ Beresnevičius, Gintaras; Vaitkevičienė, Daiva. „Svaistikas”. mle.lt. Приступљено 24. 3. 2021. 
 41. ^ „Gabija”. Vle.lt (на језику: литвански). Приступљено 24. 3. 2021. 
 42. ^ Gimbutas, Marija; Miriam Robbins Dexter. The Living Goddesses. University of California Press. 1999. стр. 203. ISBN 0-520-22915-0. 
 43. ^ „Laima”. Vle.lt (на језику: литвански). Приступљено 24. 3. 2021. 
 44. ^ „Laimė”. Vle.lt (на језику: литвански). Приступљено 24. 3. 2021. 
 45. ^ „Bangputys”. Vle.lt (на језику: литвански). Приступљено 24. 3. 2021. 
 46. ^ Elertas, Dainius (2010). „Bangpūčio mitologema baltų pasaulėžiūroje” (PDF). Muziejininkų darbai ir įvykių kronika (на језику: литвански). 1. Приступљено 24. 3. 2021. 
 47. ^ Trinkūnas, Jonas; Ūsaitytė, Jurgita. „Bangpūtis - MLE”. mle.lt. Приступљено 24. 3. 2021. 
 48. ^ „Teliavelis”. Vle.lt (на језику: литвански). Приступљено 24. 3. 2021. 
 49. ^ Greimas 2005, стр. 388
 50. ^ „Legend of Founding of Vilnius”. Архивирано из оригинала 20. 10. 2007. г. 
 51. ^ а б Beresnevičius, Gintaras (2019). Lietuvių religija ir mitologija (на језику: литвански). Tyto Alba. ISBN 978-609-466-419-9. 
 52. ^ Norkus, Zenonas (28. 7. 2017). An Unproclaimed Empire: The Grand Duchy of Lithuania: From the Viewpoint of Comparative Historical Sociology of Empires (1 изд.). Routledge. ISBN 978-1138281547. 
 53. ^ Beresnevičius, Gintaras. „Lithuanian Religion and Mythology”. viduramziu.istorija.net. Архивирано из оригинала 20. 12. 2019. г. Приступљено 9. 6. 2020. 
 54. ^ Vaitkevičius, Vykintas. „The Sacred Groves of the Balts: Lost History and Modern Research”. academia.edu. folklore.ee. Приступљено 8. 12. 2020. 
 55. ^ Laurinkienė 2019, стр. 27
 56. ^ „Dangus baltų gyvenime”. apiebaltus.weebly.com (на језику: литвански). Приступљено 6. 6. 2020. 
 57. ^ Davainis-Silvestraitis, Mečislovas (1973). Pasakos sakmės oracijos (PDF) (на језику: литвански). Vilnius: Lietuvių kalbos ir literatūros institutas. стр. 161. Приступљено 6. 6. 2021. 
 58. ^ „Legends of Lithuania”. kaunolegenda.lt. Приступљено 12. 11. 2020. 
 59. ^ Laurinkienė, Nijolė. "Dangiškųjų vestuvių mitas" [Myth of the celestial wedding]. In: Liaudies kultūra Nr. 5 (2018). pp. 25-33.
 60. ^ Strmiska, Michael. „Paganism-Inspired Folk Music, Folk Music-Inspired Paganism, and New Cultural Fusions in Lithuania and Latvia”. Handbook of New Religions and Cultural Production: 349. Приступљено 3. 12. 2020. 

Литература

[уреди | уреди извор]

Додатна литература

[уреди | уреди извор]

О митологији:

 

О народним причама:

 

 • "Devyniabrolė: A folk tale". In: LITUANUS Архивирано на сајту Wayback Machine (17. јун 2022) Winter 1961 - Vol 7 - No 4. pp. 103–104.
 • Kaupas, Julius. "An Interpretation of Devyniabrolė". In: LITUANUS Winter 1961 - Vol 7 - No 4. pp. 105–108.

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]