Лиценска керамика

С Википедије, слободне енциклопедије

Лиценска керамика је уочена и издвојена као засебна култура раног бронзаног доба, тридесетих година двадесетог века. Прво је уочена у Аутрији. Данас се сматра да се распрострала у доњој Аустрији, северозападној Трансданубији, око Блатног језера у Словачкој, Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини. Назив је добила по технолошком поступку израде орнамента. Украс је изведен утискивањем врпце (нити) на нем. litzen, што значи узица у меку непечену, глину.

Облици керамике[уреди | уреди извор]

Водећи облик који карактерише Лицен-керамику је крчаг, кугластог тела и левкастог, доста високог или нешто нижег, усправног врата, са једном дршком која спаја горњу трећину врата са раменом. Облици који се још јављају су

Керамика је фине фактуре, црне, тамносиве или сивосмеђе боје. Груба керамика припада типу већих посуда са тракастим дршкама и левкастим вратом украшеним хоризонталним, а дршке вертикалним низовима жигосаних убода који имитирају Лицен стил и начин украшавања.

Орнамент[уреди | уреди извор]

Лиценску керамику карактеришу керамичке посуде украшене утискивањем врпце, односно нити обмотане око штапића или уже текстилне траке у непечену глину. Орнаментика се састоји од неколико паралелних хоризонталних трака и углавном се налази на врату посуда у више паралелних, хоризонталних трака. На дршкама је украс постављен вертикално.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Праисторија југословенских земаља, 4. том, Бронзано доба, Сарајево, 1986.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]