Логичко-филозофски трактат

Из Википедије, слободне енциклопедије
Tractatus Logico-Philosophicus
Насловна страна Харкортовог издања из 1922. на енглеском
Насловна страна првог издања на енглеском из 1922.
Настанак
Ориг. наслов Logisch-Philosophische Abhandlung
Аутор Лудвиг Витгенштајн
Земља Аустрија
Језик Немачки
Садржај
Тема Филозофија језика, логика
Издавање
Датум
издавања

1921.
Број страница 75

Tractatus Logico-Philosophicus (TLP) (“Логичко-филозофски трактат” на латинском) је једина књига коју је аустријски филозоф Лудвиг Витгенштајн објавио током живота. Пројекат је имао широке циљеве – да идентификује односе између језика и стварности и да дефинише границе науке[1]. Дело је признато као значајно филозофско дело 20. века.

Витгенштајн је писао белешке за Трактат док је био војник у Првом светском рату и завршио га је док је био ратни затвореник у граду Комо и касније у граду Касино у августу 1918. Књига је била објављена на немачком 1921. под називом “Logisch-Philosophische Abhandlung”. Трактат је утицао на логичке позитивисте и чланове Бечког курга.

Витгенштејн у спису покушава да покаже, да се цела традиционална филозофија базира на конфузији саме "логике нашега језика“. Такође аргументује, да било која значајна орација мора да поседује прецизну логичку структуру. Та структура може бити замагљена спољашњом граматичком конструкцијом, те је неопходна детаљнија анализа како би се дошло до стварне логичке структуре.

Трактат је написан у познато строгом и сажетом стилу писања. Дело не садржи аргументе као такве, већ се састоји од декларативних изјава које су намењене да буду очигледне. Изјаве су хијерархијски набројане са 7 основних изјава (означени бројевима од 1 до 7), и са коментарима на сваку изјаву (означени са нпр. 1.1, 1.11, 1.12 итд.).

Витгенштајнова каснија дела, посебно “Филозофска истраживања” (које је објављено након његове смрти), су критиковала многе идеје Трактата.

Референце[уреди]

  1. TLP 4.113