Логор Метајна

С Википедије, слободне енциклопедије
Поглед са масива Велебита на острву Паг, на којем су била два концентрациона логора.

Концентрациони логор Метајна је био концентрациони логор и логор за истребљење жена и деце у Независној Држави Хрватској (НДХ), сателитској држави фашистичких сила Осовине. [1] Налазио се у близини села Метајна на јадранском острву Пагу, у близини истоименог града Пага, по коме је и добио име.

Историја[уреди | уреди извор]

Делујући од јула до августа 1941, био је међу најозлоглашенијим логорима у тада окупираној југоисточној Европи, углавном због злочина над женама и децом који су тамо почињени. [2] Затвореници су углавном биле Српкиње, Јеврејке и Ромкиње и њихова деца. После Логора на острву Паг - Слана, био је то други концентрациони логор на острву током Другог светског рата. [1]

У јуну 1941. године, на иницијативу Мије Бабића, повереника 3. одељења Усташке надзорне службе службе (УНС), која је била задужена за оснивање, контролу и организацију концентрационих логора у држави НДХ, формиран је концентрациони логор и логор за истребљење основан у Метајни, који је посебно дизајниран за жене и децу. [1] Тамо су се дешавала силовања, мучења и убиства. [1] Жртве су често брутално убијане, а затим бацане у јаме или у Јадранско море. [1] [3] Број погинулих, углавном Срба и Јевреја, процењује се на неколико хиљада. [1] Логор је распуштен након што је острво предато италијанским снагама крајем августа 1941. Већина преживелих превезена је преко Госпића и логора Јастребарско у логор Јасеновац. [1] Концентрациони логор Метајна био је, након логора Слана, други логор на Адри, Паг у којем су се вршила систематска убиства. [1] Од злочина почињених у љето 1941. на Пагу ништа није остало. [1]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г д ђ е ж з Wolfgang Benz, Barbara Distel (Hrsg.): Der Ort des Terrors. Geschichte der nationalsozialistischen Konzentrationslager. Band 9: Arbeitserziehungslager, Ghettos, Jugendschutzlager, Polizeihaftlager, Sonderlager, Zigeunerlager, Zwangsarbeiterlager. C.H. Beck, München 2009, . стр. 326. ISBN 978-3-406-57238-8.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ).
  2. ^ Hans-Christian Petersen, Samuel Salzborn (Hrsg.): Antisemitism in Eastern Europe: History and Present in Comparison. Peter Lang AG - Internationaler Verlag der Wissenschaft, Frankfurt 2010, . стр. 70. ISBN 978-3-631-59828-3.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ).
  3. ^ Till Bastian - Sinti und Roma im Dritten Reich: Geschichte einer Verfolgung, S. 72, Verlag C. H. Beck, München 2001, . ISBN 3-406-47551-5.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ).