Лоза Божовића

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Грб

Божовићи воде поријекло од Боже Николића, живе у Нинковићима и Кочадол. Никола је био унук Станише Тепчанина. Никола је, осим Божа, имао још сина Милића, од кога воде поријекло Милићевићи. Божо Николин имао је седам синова: Илију, Нијата, Стевана, Милутина, Секула, Јанка и Марка. Они се по оцу Божу прозваше Божовићи. Имали су сестру јединицу, која је била удата за Голуба Марића, од кога воде поријекло Голубовићи у Надгори.

Од овог братства је било доста истакнутих јунака и људи, али треба истаћи Зелена Божовића који се још звао Нинковић; био је угледан човјек, добар домаћин и познати јунак из многих бојева који су у његово вријеме вођени против Турска. Погинуо је као барјактар тепачке чете 1860. године на Ограђеници.

Милутин Павлов је као припадник НОП-а од 1941. године погинуо на дужности команданта мјеста Жабљак 1943. године, а Радоман Владов на Бичу 1944. године као припадник јединица НОВ-а.

Од овог братства нико не живи у Тепцима, већ су се сви иселили на своје љетне катуне у Нинковићима и Кочадолу. Од њих се једна кућа налази у Палежу.

Има их исељених у Коминима код Пљеваља.[1]

Табела[уреди | уреди извор]

ЛОЗА ЉУБОМИР РАДОСЛАВКА
1 Иван Иван
2 Срћан Срћан
3 Марко Марко

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Порекло презимена Божовић”. порекло.рс. Приступљено 25. 3. 2017.