Локалитет преко Слатине у Омољици

С Википедије, слободне енциклопедије
Локалитет преко Слатине у Омољици
Опште информације
МестоОмољица
ОпштинаПанчево
Држава Србија
Време настанка12. и 13. век
Тип културног добраАрхеолошко налазиште
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zzskpancevo.org

Локалитет преко Слатине у Омољици, насељеном месту на територији града Панчева представља непокретно културно добро као археолошко налазиште.[1]

Најзначајнији налази су остаци темеља једнобродне цркве са полукружном апсидом, јужно од цркве остаци темеља грађевине од опеке и малтера у облику базена за воду, а око цркве насеље и гробље из периода 1213. века.

Црква је имала један брод и дубоку, потковичасту апсиду. Дужина цркве је 12m, а ширина 6,4m, оријентисана је у правцу североистокјугозапад. Темељи цркве су ширине 1,1–1,3m и откривени на дубини од 30–40cm од површине тла, непосредно испод слоја орања. Око цркве истражено је 158 гробова. Покојници су укопавани у гробне раке правоугаоног облика. Значајну карактеристику гробља чине прилози: новац који је најчешће стављан покојнику у уста или у врећицу од коже поред главе, као и налази наушница, прстења и огрлица од перли. Откривен је до сада непознати тип наушнице на територији Србије – од сребра са филигрански ажурираним јагодама и две купе од тордиране жице са гранулама.[2]

Изградња и трајање цркве и време сахрањивања одређени су на основу налаза новца и накита у период друге трећине 12. века и прве половине 13. века, а црква је срушена у време најезде Монгола 1242. године и више није обновљена.


Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Локалитет преко Слатине у Омољици”. Завод за заштиту споменика културе у Панчеву. Архивирано из оригинала 18. 07. 2020. г. Приступљено 18. 7. 2020. 
  2. ^ „Омољица у средњем веку”. Политика. Приступљено 18. 7. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]