Лопата

Лопата

Лопата је алат која се користи у домаћинствима. Састоји се од ручке и сечива. Ручка се најчешће прави од дрвета или ојачаног стакла-пластике. Сечиво мора бити од чврстог материјала најчешће неког метала као што је челични лим или тврде пластике. Има велику употребу у пољопривреди, грађевинарству и вртарству.[1]

Намена[уреди | уреди извор]

Због велике површине сечива најподеснија је за пребацивање веће количине растреситог материјала као што су песак, угаљ, снега и слично, мада се може користити и за скупљање растреситог материјала. За различите потребе лопате могу бити и различитог дизајна и димензија. Најчешће је у употреби лопата која се састоји од дрвене ручке и широког металног сечива, и која се користи у грађевинске сврхе као и у пољопривреди. Лопате мањих димензија могу да се користе у вртовима, док се пластичне лопате користе за чишћење и као такве се могу наћи под називом ђубровник.

Историја[уреди | уреди извор]

Постоје докази да се још у раном неолиту користили животињску лопатицу као оруђе за рад.[2] Касније су се правиле од дрвета. Користиле су се пре свега у рудницима, и у њима је била основна алатка све до индустријског доба. Током друге индустријске револуције крајем 19.века тешке машине и булдожери су коначно заменили лопате. Од тада лопате се користе пре свега у домаћинствима као и грађевинарству, а врло мало у индустрији и то више као помоћно средство.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]