Лопуд (острво)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Уколико сте тражили град на истоименом острву, погледајте чланак Лопуд (Дубровник).

Лопуд је један од Елафитских острва у Јадранском мору, на хрватском дијелу Јадрана.

Географски подаци[уреди]

Лопуд спада у јужнодалматинску групу острва, а налази се око 5 наутичких миља сјеверозападно од дубровачке луке Груж. Источно од Лопуда је смјештено острво Колочеп, а западно острво Шипан. На западној страни острва Лопуд налази се истоимено насељено мјесто.

Површина острва износи 4,63 km². Највиша кота на острву је врх Полачица на 216 m надморске висине. Дужина острва је 4,6 km а укупна дужина обале износи 13,2 km.

Историја[уреди]

Острво Лопуд је према неким археолошким налазима насељен већ хиљадама година. На острву су пронађени многи остаци старогрчких, римских и славенских грађевина и рушевина.

Фрањевачки манастир на Лопуду

Од 1457. године Лопуд постаје једно од регионалних средишта Дубровачке републике. У то вријеме на острвоу је живјело преко 1000 становника, а економски успон Републике одражавао се и на острво. Бродовласници с Лопуда имали су властиту флоту од око 80 бродова као и бродоградилиште.

Мјесни перивој је познат као бивши врт виле из 19. вијека. У врту расте неколико врста биљака, а преовладавају бамбуси и различите врсте кактуса, сакупљане по цијелом свијету.

На Лопуду постоје 24 цркве, а фрањевци и доминиканци саградили су овдје своје манастире.

Вегетација[уреди]

Острво прекрива бујна шума у којој превладава бор и средоземна макија. На острву такође расту бројне палме, маслине и стабла ловора.

Привреда[уреди]

Привреда острва се заснива на туризму, угоститељству, рибарству, пољопривреди и виноградарству. У мјесту Лопуд постоји и хотел Лафодиа те бројни ресторани и кафићи.

На југоисточној страни острва налази се увала Шуњ са пјешчаном плажом. У мјесту дјелује и основна школа коју је дао изградити Иво Куљеван.

Становништво[уреди]

Према попису становника из 2001. године на острву живи 220 становника, углавном Хрвата католичке вјероисповијести.

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]