Пређи на садржај

Лопуд (острво)

С Википедије, слободне енциклопедије

Лопуд је једнo од острва које припада групи Елафитских острва у Јадранском мору, на хрватском дeлу Јадрана.

Географски подаци

[уреди | уреди извор]

Лопуд спада у јужнодалматинску групу острва, а налази се око 5 наутичких миља северозападно од дубровачке луке Груж. Источно од Лопуда смештено је острво Колочеп, а западно острво Шипан. На западној страни острва Лопуд налази се истоимено насељено место.

Површина острва износи 4,63 km². Највиша кота на острву је врх Полачица на 216 m надморске висине. Дужина острва је 4,6 km а укупна дужина обале износи 13,2 km.

Историја

[уреди | уреди извор]

Острво Лопуд, према неким археолошким налазима, насељено је већ хиљадама година. На острву су пронађени многи остаци старогрчких, римских и словенских грађевина и рушевина.

Фрањевачки манастир на Лопуду

Од 1457. године Лопуд постаје једно од регионалних средишта Дубровачке републике. У то време на острву је живело преко 1000 становника, а економски успон Републике одражавао се и на острво. Бродовласници са Лопуда имали су властиту флоту од око 80 бродова као и бродоградилиште.

Месни перивој познат је као бивши врт виле из 19. века. У врту расте неколико врста биљака, а преовладавају бамбуси и различите врсте кактуса, сакупљане по целом свету.

На Лопуду постоје 24 цркве, а фрањевци и доминиканци саградили су овде своје манастире.

Вегетација

[уреди | уреди извор]

Острво прекрива бујна шума у којој превладава бор и средоземна макија. На острву такође расту бројне палме, маслине и стабла ловора.

Привреда

[уреди | уреди извор]

Привреда острва заснива се на туризму, угоститељству, рибарству, пољопривреди и виноградарству. У месту Лопуд постоји и хотел Лафодиа те бројни ресторани и кафићи.

На југоисточној страни острва налази се увала Шуњ са пешчаном плажом. У месту постоји и основна школа чију је изградњу предложио Иво Куљеван.

Становништво

[уреди | уреди извор]

Према попису становника из 2001. године на острву живи 220 становника, углавном Хрвата католичке вероисповести.

Познати људи рођени на Лопуду

[уреди | уреди извор]

Галерија

[уреди | уреди извор]

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]