Луиза Л. Хеј

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
LouiseHay.JPG

Луиза Л. Хеј (8. октобар 1926. - 30. август 2017.) била је амерички мотивациони аутор и оснивач куће Hay House. Ауторка је неколико књига о самопоуздању. Рођена је у Лос Анђелесу. Родитељи су јој били Henry John Lunney и Veronica Chwala. Испричала је своју животну причу у интервјуу за Mark Oppenheimer-a из New York Times-a маја 2008. У њој је изјавила да је одрасла у породици у којој се мајка због сиромаштва преудала за мушкарца за којег се ускоро открило да је насилник. Нажалост, њено несрећно детињство није се односило само на малтретирање и злостављање унутар породице.

Са 15 година напустила је средњу школу у Лос Ангелесу без дипломе, затруднела је и за 16. рођендан дала је своје новорођенче на усвајање. Затим се преселила у Чикаго, где је радила за врло малу суму новца.

Године 1950. поново се преселила у Њујорк. У овом тренутку променила је своје име и започела каријеру као модел. Она је постигла успех, радецћи за Bill Blass, Oleg Cassini и Pauline Trigere.

Године 1954. удала се за енглеског бизнисмена Endrju Haia (1928-2001), после 14 година брака, осећала се је разорено када ју је оставио због друге жене Шарман Даглас. Описала је како је 1977. или 1978. године била дијагностификована са "неизлечивим" раком грлицћа материце, и како је дошла до закључка да је задржавањем њеног незадовољства због злостављања у детињству допринела њеном почетку. Рекла је како је одбила конвенционални медицински третман и започела режим опроштаја, заједно са терапијом, исхраном и рефлексологијом.

У интервјуу је тврдила да се овом методом ослободила рака, и да је надживела сваког доктора који би могао потврдити причу.[1]

Дело и рад[уреди]

Почетком седамдесетих година постала је практичарка религијске науке. У тој улози водила је семинаре за које верује да ће излечити своје болести и постати популарна као вођа радионице.

Проучавала трансценденталну медитацију са Maharishi ​​Mahesh јогијем на Универзитету Maharishi ​​International у Fairfieldu у Ајови.

Ту је проучавала ауторска дела New Thought-a попут Florence Scovel Shinn која је тврдила да позитивно размишљање може променити људске и материјалне околности и оснивач религиозне науке Ernest Holmes, који је научио да позитивно размишљање може оздравити тело.

Овај рад је убрзо прерастао у озбиљну каријеру. После неколико година, она је саставила детаљни водич менталних узрока физичких болести и развила систем позитивних образаца размишљања, као алатке за преобраћање болести у здравље. Ова њена компилација, била је основа за њену књигу “Излечите Сопствено Тело” (Heal Your Body).

Она је почела да путује по читавој Америци, предавајући и одржавајући своје радионице о нашој љубави према себи и излечењу сопствених живота.

Цитати[уреди]

  • “Ја не решавам своје проблеме. Ја решавам своје мисли, а онда се проблеми сами реше. Кад у својим мислима створимо мир, склад и равнотежу, тад их проналазимо и у свом животу”.
  • “Посматрам свет очима љубави. Ја сам вредна љубави зато сто постојим!”
  • “Пустити не значи жалити за прошлошћу, већ расти и живети за будућност”.
  • “Сагледајте проблеме који вас муче и запитајте се како како сте размшљали кад сте их створили”.
  • “Радујем се успеху других, јер успеха има довољно за све.”
  • “Веруј у себе и већ си на пола пута!”
  • “Лако је волети друге људе, када волиш и прихваташ себе.”

Референце[уреди]

  1. ^ Лујза, Хеј (30.06.2018,). „12 начина да заволите себе”.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)