Лука Кранах Старији

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Лука Кранах Старији
Lucas Cranach d. Ä. 063.jpg
Лука Кранах Старији
Датум рођења? 1472.
Место рођењаКронах
Немачка
Датум смрти16. октобар 1553.(1553-10-16) (80/81 год.)
Место смртиВајмар
Немачка

Лука Кранах Старији (нем. Lucas Cranach; *Кронах, око 1472 — † Вајмар, 16. октобар 1553) је био немачки сликар и графичар и отац сликара Лука Кранаха Млађег.

Биографија[уреди]

Колико је познато прво образовање добио је од свог оца. Од 1501. до 1504. био је у Бечу. Од 1505. радио је као дворски сликар код изборног кнеза Саксоније Фридриха III и руководио великом радионицом у Витенбергу. Осим тога бавио се трговином винима и некретнинама, имао је крчму и апотеку. Године 1523. у Витенбергу где је као најбогатији грађанин привремено био и градски већник, ризничар, градоначелник, водио је штампарску и књижарску делатност. Као лични пријатељ Мартина Лутера промовисао је протестантске идеје својим дрворезима. Као пратилац саксонског изборног кнеза Јохана Фридриха био је са њим од 1550. до 1552. у заточеништву а потом га је пратио у Вајмар.

Лука Кранах Старији је поред Албрехта Дирера и Албрехта Алтдорфера главни мајстор немачке уметности реформације. Захваљујући свом снажном изразу у обликовању пејзажа постао је саоснивач дунавске школе. После путовања у Низоземску 1508. године у његовим радовима могу се препознати маниристички елементи као и прихватање женског акта. Међу његовим сликама (око 1000 дела) налазе се између осталог, олтарске слике и чувени портрети реформатора. Израдио је и дрворезе за Лутерову Библију (од 1521. године) и цртеже за молитвеник цара Максимилијана I.

Галерија слика Луке Кранаха Старијег[уреди]

(У заградама је место где је слика и датум настанка ако је познат)

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Кранахова сигнатура